Pomoć Fonda AP Vojvodine za osam organizacija i institucija srpskog naroda u BiH

NOVI SAD – Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodina danas je dodijelio  osam ugovora o finansijskoj podršci organizacijama i institucijama iz Republike Srpske  i  Federacije Bosne i Hercegovine.  Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora iznosi devet miliona dinara.

Kako se navodi, ta sredstva namijenjena su za poboljšanje uslova, opstanak i ostanak srpskog stanovništva u tim opštinama i to je samo jedan u nizu projekata kojima se želi pomoći institucijama i organizacijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Donacijom od devet miliona dinara obezbjediće se oprema za senzornu sobu Udruženja za djecu sa poteškoćama u razvoju u Trebinju, fudbalski teren u opštini Foča, terensko vozilo za Dom zdravlja u Nevesinju, rekonstrukcija Društvenog doma u opštini Odžak, nabavka opreme za Vatrogasno društvo u Pelagićevu te obnova i gradnja pomoćnih objekata pravoslavnih crkava u Banjaluci, Doboju kao i manastira Veselinje u Glamoču, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Dodaje se da će Pokrajinska vlada nastaviti sa podrškom Srbima van matične zemlje, a da će ta pomoć biti proširena i na srpski narod u Sloveniji, Rumuniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Direktor Fonda izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodina Duško Ćutilo izjavio je da je  Fond proširivanjem svojih nadležnosti i uz pomoć Pokrajinske vlade u mogućnosti da realizuje brojne projekte koji su od pomoći srpskom narodu u regionu.

”Takav je i današnji projekat kada smo uručili devet miliona dinara za osam organizacija i  institucija iz Republike Srpske i Federacije. Kada uzmemo i u obzir druge projekte koje smo ove godine realizovali, a tiču se podrške Srbima u regionu, dolazimo do 40 miliona dinara koje smo ove godine izdvojili za te aktivnosti. Proširivanjem naše nadležnosti na jedan konkretniji i sveobuhvatniji način možemo da realizujemo programe od značaja za Srbe u regionu, a to su programi koji se odnose na unapređenje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, privrede, nauke sporta. Sasvim sigurno ćemo i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima”, kazao je Ćutilo.

On je dodao da će se posebno voditi računa o očuvanju ćirilice i srpskog jezika, te očuvanje identiteta srpskog naroda gdje god on živio.

Na svečanosti uručenja pomoći prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Milimir Vujadinović koji je uručio ugovor za Dom zdravlja Nevesinje.

”Dom zdravlja Nevesinje mi se obratio sa molbom da pomognem i veoma sam zahvalan što je Pokrajinski fond izašao u susret i Domu zdravlja Nevesinje i Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ Trebinje. Ovo je jedan od istorijskih trenutaka u kojima Srbija, odnosno njena severna pokrajina sledi politiku predsednika Aleksandra Vučića i trudimo se da u svakoj lokalnoj zajednici ima jedan projekat koji je finansirala Republika Srbija”, kazao je Vujadinović.

On je dodao da je današnji projekat samo nastavak onoga što je i premijerka Ana Brnabić najavila prilikom nedavne posjete Hercegovini, a to je da će država Srbija, pa i njena sjeverna pokrajina nastaviti pomagati jugu Republike Srpske.  ”Ovo je slika srpskog sveta gde mi zajedno hoćemo da radimo i razvijamo se poštujući zakone i ustave u svim zemljama gdje naš narod živi. Ovo je način da naš narod bude zajedno”, poručio je Vujadinović.

 

Prethodni članakSveštenstvo iz Mostara reagovalo na objave i snimke u kojima se tvrdi da su Srbi zapalili Sabornu crkvu
Naredni članakVladika Grigorije: Ono što je pretrpio mitropolit Amfilohije mogao je samo misionar