POLICIJA ZA DVA SATA NAŠLA UBICU: POBJEGAO U ČAPLJINU, PA SE VRATIO NA MJESTO ZLOČINA

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona sinoć su za oko dva i po sata pronašli i uhapsili Josipa Cvitanovića zvanog Cviki koji je oko 19 časova u centru Mostara ubio Marka Maku Radća.

Nakon ubistva Marka Radića, Josip Cvitanović Cviki pobjegao je u Čapljinu u ranije iznajmljenom vozilu, saznaje Bljesak.info.

Potom se vratio u Mostar, gdje je nedaleko od mjesta zločina i uhapšen. U opširnoj policijskoj akciji, u kojoj su učestvovale Jedinica operativne podrške, Interventna policija posebne namjene, Sektor krim-policije PU Mostar, na širem području kantona, u manje od dva i po sata osumnjičeni Cvitanović je priveden.

U službenom izvještaju MUP-a HNK navodi se da se osumnjičeni tereti da je dana 9. novembra oko 18,45 sati u Ulici Brune Bušića pucao iz vatrenog oružja i usmrtio osobu inicijala M.R.(1959.) iz Mostara. U opisu događaja, na stranici MUP-a HNK je navedeno da su dolaskom na mjesto događanja, pripadnici MUP-a HNK su došli do saznanja o mogućem izvršiocu ovog krivičnog djela,  nakon čega su proveli sve potrebne operativno-taktičke mjere i radnje na širem području HNK u cilju pronalaska i lišavanja slobode osumnjičenog.

Oko 21,25 sati pripadnici MUP-a HNK su, nakon opsežne policijske potrage lišili slobode osobu inicijala J.C.(1974.), na lokalitetu Gradske tržnice u Mostaru, za koga postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo ubistvo. Sektor kriminalističke policije MUP-a HNK provodi kriminalističku istragu nad osumnjičenim zajedno sa nadležnim tužilaštvom.

Josip Cvitanović zvani Cviki koji je tokom rata bio pripadnik Specijalne policije MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne je 2004. godine iz pištolja ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njezinu sestru, no pištolj je zatajio.

Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Ubijeni Marko Radić Maka bio je komandant Prve bojne Hrvatskog vijeća odbrane.  Na Sudu BiH bio osuđen za ratne zločine na 27 godina zatvora, a Županijski sud u Zagrebu preinačio je tu presudu te je smanjio na 12,5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata. Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

Radić je na slobodu izašao 2018. godine.