Policija uhapsila ruskog Isusa, apostol mu je bio bubnjar

Ruske su vlasti poduzele specijalnu operaciju kako bi uhapsile bivšeg saobraćajnog policajca koji tvrdi da je reinkarnacija Isusa Krista i već trideset godina vodi kult s bazom duboko u unutrašnjosti Sibira, piše “Guardian”.

Naoružani policajci uz angažman helikoptera opkolili su zajednicu koju vodi Sergej Torop, među svojim pratiocima poznat kao Visarion, te uhapsili njega i još dvojicu njegovih pomoćnika.

Ruski istražitelji kažu da će ga teretiti za organiziranje ilegalne vjerske organizacije te tvrde da je kult iznuđivao novac od sljedbenika i podvrgavao ih emocionalnom zlostavljanju, prenosi “Jutarnji list”.

 

 

59-godišnjeg Toropa, duge sijede kose i brade, maskirane su trupe odvele do helikoptera. U operaciji su učestvovali agenti iz ruske sigurnosne službe FSB, kao i policija i druge agencije. Uhapšen je i Vadim Redkin, bivši bubnjar u boj-bendu iz sovjetskog doba, koji je poznat kao Visarionova desna ruka te još jedan pomoćnik Vladimir Vedernikov.

Torop, koji je 1989. izgubio posao saobraćajnog policajca, tvrdio je da je doživio “buđenje” kad je sovjetski režim počeo propadati. 1991. osnovao je pokret koji je danas poznat kao Crkva posljednjeg zavjeta.

– Ja nisam Bog. I pogreška je gledati Isusa kao Boga. Ali ja sam živa riječ Boga oca. Sve što Bog želi reći, govori kroz mene – rekao je Visarion za “Guardian” 2002. godine.