Policija TK: Sud prihvatio 16 zaštitnih mjera prema devet osoba, za Nizamu nisu

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona oglasila se danas nakon što je Sud u Gradačcu održao konferenciju za novinare na kojoj je predsjednica suda Slobodanka Kojić navela kako sutkinja nije mogla donijeti odluku o mjerama zaštite jer policija nije dostavila dokaze. Iz Uprave policije tvrde da to što nisu dostavili medicinsku dokumentaciju, izjave svjedoka ili kaznenu evidenciju nije predstavljalo problem u drugim slučajevima kada je, kako kažu, isti sud donio mjere zaštite.

“Da je neosnovana ovako donesena odluka suda ukazuje i činjenica da je PU Gradačac u periodu od 01.01.2023 do 31.07.2023.godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u porodici, Opštinskom sudu u Gradačcu podnijela ukupno 5 Zahtjeva za izricanje 16 zaštitnih mjera prema 9 lica, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene.

Analizom navedenih zahtjeva utvrđeno je da su sve zaštitne mjere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza, što znači da su Sudu uz zahtjeve kao dokaz za postojanje osnova sumnje da je učinjena radnja nasilja u porodici ili prijetnja tim radnjama dostavljene službene zabilješke policijskih službenika i izjave žrtava nasilja, bez medicinske dokumentacije, izvoda iz kaznenih evidencija, svjedoka ili drugih dokaza”, naveli su iz Uprave policije TK.

Podsjetimo, Kojić je iščitala službenu zabilješku koju je PU Gradačac dostavila sudu, navodeći kako sutkinja nije mogla donijeti drugačiju odluku jer bi bila nezakonita.

Uprava policije TK optužila je sud za neobjektivno informisanje javnosti.

Navedimo i to da je komesar MUP-a TK Dževad Korman jutros potpisao suspenziju policajke Dženane Sulejmanović koja se sumnjiči za kontakt sa kriminalnim osobama, među kojima je i Nermin Sulejmanović.

Prethodni članakZrinjski večeras igra za istoriju
Naredni članakSkupština grada Trebinja osnovala JP „Slobodna zona Trebinje“