POLICIJA NIJE DOZVOLILA ŠETNJU DO PARTIZANSKOG GROBLJA

Policija u Mostaru nije dozvolila komemorativnu šetnju do Partizanskog groblja, koju je Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar planiralo organizovati sutra u sklopu obilježavanja 14. februara, Dana oslobođenja Mostar od fašizma, saopšteno je iz  UABNOR-a Mostar.
Napominju da i je danas, kao i prethodnih godina, policija u Mostaru usmeno saopštiila zabranu.
“Obrazloženje da je to iz bezbjednosnih razloga zbog održavanja fudbalske utakmice Zrinjski -Slavija ne prihvatamo, jer su u isto vrijeme kroz grad dozvolili šetnju Mostarskih mažoretkinja i djece iz iz vrtića. Ako nama, odraslima, nije sigurno kako je sigurno djeci ili se, pak, radi o potpuno nečem drugom i dvojnim aršinima”, navode iz UABNOR-a.
Podsjećaju da se ovih dana navršava 20 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik BiH – Partizansko spomen groblje, a da je istraga još u toku i nema rezultata.
”Na bazi kojih pokazatelja, ako se ne radi o političkoj odluci, ste zaključili da je odavanje pošte na groblju mogući sigurnosni problem. Kome u gradu treba da na ovaj način u svijet šalje još jednu negativnu sliku te  od Mostara dodatno pravi grad-slučaj”, naveli su iz UABNOR-a Mostar.

Takođe iz UABNOR-a Mostar postavljaju pitanje, “kome smeta hiljadu-dvije turista koji dolaze u grad i žele položiti cvijeće na groblje i ko se stidi onoga čime se ponosi cijeli civilizovani svijet”.

“Odlučno odbacujemo ovakve odluke kao političke i tražimo sankcionisanje nalogodavaca”, poručili su iz UABNOR-a Mostar uz poruku, “Smrt fašizmu-sloboda narodu!”

Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu se obilježava 14. februara. Ovaj datum nakon posljednjeg rata ne obilježava Gradska uprava, već samo udruženja koja baštine tradiciju antifašističke borbe.

Prethodni članakU Mostaru zbog droge uhapšene tri osobe
Naredni članakU Sarajevu umrla beba od 8 mjeseci