POLICIJA NAKON ČETIRI MJESECA PRONAŠLA LOPOVA KOJI JE OPLJAČKAO STARU PRAVOSLAVNU CRKVU U MOSTARU

Osoba iz Maglaja inicijala F. M., rođena 1982. godine, priznala je da je u julu ove godine iz pravoslavne crkve u Mostaru ukrala veću količinu novca.

Iz MUP-a HNK su rekli da je protiv navedenog počinitelja nadležnom Tužilaštvu HNK podnesen izvještaj o izvršenju kaznenog djela ”Teška krađa“ iz čl. 287. Kaznenog zakona FBiH.

Iako iz Crkvene opštine mostarske nisu željeli o ovom događaju obavještavati javnost doznaje se da je 4.7.2023. godine izvršena provala u Staru pravoslavnu crkvu na adresi XIV ulica u Mostaru. Tom prilikom je iz drvene kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga otuđen veći iznos novca. Operativnim mjerama i radnjama policijskih službenika iz Policijske stanice Mostar-Centar pronađen je počinilac, četiri mjeseca nakon što se kazneno djelo dogodilo.

Ova mostarska crkva godinama je na udaru vandala i lopova i ovo nije prva provala i krađa koja se dogodila. Rijetki su slučajevi da se počinioci pronađu.

Podsjetimo na niz napada i skrnavljenja pravoslavnih crkava u dolini Neretve, a knajveći je svakako bio napad na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru gdje su pokidane sve električne instalacija, a ni danas šteta nije do kraja sanirana.

Prije dvije godine je obijena parohijska kuća pokraj Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u mostarskom naselju Bijelo polje. 

U više navrata je opljačkana i Pravoslavna crkva Vaznesenja Hristovog u Bijelom polju kod Mostara, a jednog od pljačkaša snimile su i kamere, te ga je policija pronašla. 

Bila je obijena parohijska kuća, koja se nalazi neposredno pored Stare crkve u mostarskom naselju Bjelušine i odnesena je određena količina novca.

Prošle godine  oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići  tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke i ustaški simboli.

Godinu prije oskrnavljeno je i groblje u selu Dobrič kod Širokog Brijega kada je na ogradi oko groblja i Crkve Svete Nedjelje osvanuo ispisan grafit ”Sve vas ovo čeka” i ustaški simbol slovo ”U”.

Dogodio se još niz napada, skrnavljenja i pljačke imovine koja nije rasvijetljena.

Prethodni članakHOROR U MOSTARU – Muškarac izbo ženu pred maloljetnim djetetom
Naredni članakGradi se cesta Rujište-Borci: Od Mostara do Boračkog jezera za 40 minuta