POKUŠAJ NAGODBE: Josip Cvitanović za ubistvo Marka Radića tražio pet godina zatvora, a evo šta je ponudio

Josip Cvitanović Cviki (47), koji u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar čeka početak suđenja za ubistvo osuđenog ratnog zločinca Marka Radića Make (61), pokušao se, kako saznajemo, nagoditi s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona za kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Nije bilo uslova

Njegov branilac prema službenoj dužnosti Semir Kajtaz je dostavio prijedlog sporazuma o priznanju krivice, a na osnovu kojeg je i održano ročište u Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru.

Međutim, kako nam je to potvrđeno iz ove pravosudne ustanove, od toga se odustalo, jer, kako nam je pojašnjeno, nisu dogovoreni neophodni uslovi za zaključivanje.

Iz Tužilaštva HNK nam nisu željeli otkriti detalje, a, kako smo saznali, Cvitanović je u zamjenu za blagu kaznu ponudio da će im otkriti informacije koje se odnose na slučaj „Liska park“, ali i u vezi s ubistvom Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH!

Njegov advokat nam je kazao da su njemu potpuno nepoznati detalji koji se odnose na ova dva slučaja, jer je njegov branjenik najavio da će tužiocima otkriti informacije ako pristanu na nagodbu.

Kazao nam je da je slučaju „Liska park“ Cvitanović, zapravo, tražio status zaštićenog svjedoka.

 

Istražitelji na mjestu ubistva Radića

Istražitelji na mjestu ubistva Radića


Prema svemu sudeći, taj predmet ide u zastaru. Naime, riječ je o predmetu koji se u Kantonalnom sudu Mostar razvlači još od 2006. godine i u vezi s kojim su, uz njega i Radića, kao prvooptuženog, na optuženičkoj klupi bili i Božo Perić, Željko Planinić i Zlatko Pavlović.

Oni su se teretili da su, kao pripadnici Specijalne policije MUP-a „Herceg-Bosne“, naoružani pištoljima i palicama, 10. februara 1997. godine na Bajram napali grupu od više stotina bošnjačkih građana koji su se, prema najavljenoj posjeti, kretali prema Liska haremu. Tada su zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše povrijedili 23 osobe.

Pištolj zakočio

Suđenje koje je u nekoliko navrata prekidano, baš zbog Cvitanovića, koji se služio raznim metodama, od „gubljenja svijesti“ u sudnici do otkazivanja svojim braniocima, nakon prekida 2013. godine, do danas nije nastavljeno.

Poznata je priča o tome kako se Cvitanović svojevremeno 2004. godine hvalio po zatvoru da je „zeznuo“ tužioca obećavši određene informacije baš u slučaju „Liska park“, kada se nagodio za ubistvo svog punca Davora Knezovića koje je počinio iste godine.

On je tada osuđen na samo osam godina zatvora, a namjeravao je pucati u punicu i njenu sestru, ali je pištolj zakočio.

Ne osjeća se krivim

Inače, 15. aprila je u Kantonalnom sudu Mostar održano ročište za izjašnjenje o krivici Cvitanovića za Radićevo ubistvo koje se dogodilo lani, 9. novembra, u ulazu zgrade u kojoj je ubijeni živio. Kako se izričito nije odredio o okolnostima koje mu se stavljaju na teret, Sud je utvrdio kako se Cvitanović izjasnio da se ne osjeća krivim.

avaz