POGORŠANA SITUACIJA U HERCEGOVINI – Arapović: Biće gore nego u novembru i decembru

Specijalista infektologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Jurica Arapović izjavio je jutros da je zadnjih petnaestak dana pogoršana epidemiološka situacija u Hercegovini i da će situaciaj biti gora nego u novembru i decembru.

”Došli smo do brojke od više od 1000 oboljelih dnevno u BiH. Sedmična incidenca u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) je prošle sedmice bila 390 na sto hiljada stanovnika. U Mostaru i Konjicu je još gore”, kazao je Arapović u Novom danu N1 televizije.

On je naveo da su kapaciteti u bolnici prošireni.

”Idemo prema scenariju iz novembra. Bojim se da će pogoršanje biti značajno gore nego u novembru i decembru. Trebali smo vakcinisati u decembru da se ovo ne bi dogodilo”, navodi dr Arapović.

On je naveo da će biti još biti smrtnih ishoda i da je najžalosnije što nije spriječen veliki broj smrtnih ishoda.

”Nije nemoguće spriječiti smrtne slučajeve, samo je pitanje šta je prioritet i hoće li politika zatvarati noćne klubove i kafiće i hoće li nabaviti vakcine pa vakcinisati radnike i jačati ekonomiju”, kazao je dr Arapović.

On navodi da bi mjere trebale biti oštrije i da bi se trebali poštovati.  ”Ja bih rekao da kontrola samih mjera u ovoj godini dana pandemije nije našla pravo rješenje. Zdravstveni radnicu su iznijeli teret pandemije godinu dana, međutim pravni sektor po ovome pitanju nije ništa napravio. To vidite i u sistemu javnih nabavki, pa uvođenja i kontrole mjera. To je ostavilo duboku reperkusiju na svijest naroda koji je dodatno zbunjen”, kazao je dr Arapović i poručio da samo kazne mogu dovesti do poštovanja mjera.