Pogoršana epidemiološka situacija, preporuka za vakcinaciju djece

BANJALUKA – Pogoršava se epidemiloška situacija jer raste broj novoboljelih u Srpskoj.

Virus korona potvrđen je kod 162 osobe, od 471 laboratorijskog uzorka. Preminulo je šestoro oboljelih.

Najviše zaraženih je iz Banjaluke, Trebinja, Bijeljine i Nevesinja.

Sva upozorenja medicinskih radnika nažalost se obistinjuju. Epidemiološke mjere se sve slabije poštuju.

“U ovom trenutku uglavnom obolijevaju mlađe osobe koje su nevakcinisane, ali sa porastom broja oboljelih koje očekujem u narednom periodu obolijevaće i druge osobe”, izjavila je epidemiolog iz Doma zdravlja Trebinje doktor Јelena Durić.

Situacija sa kovid oboljelim u bolnicama se usložnjava. U UKC Srpske je 136, a u ostalim bolnicama 94 kovid oboljela. Najvaljuju se otvaranja novih odjeljenja za ove pacijente.

“Imamo već plan šta raditi u slučaju povećanja broja zaraženih, ali neka se građani ne brinu”, naglasio je generalni direktor UKC Republike Srpske profesor doktor Vlado Đajić.

Doktor Nemanja Ilić iz bolnice u Trebinju upozorava da su 95 odsto slučajeva ljudi koji nisu vakcinisani

“Imamo jednu sobu za pozitivne slučajeve i trenutno smo limitirani zbog radova sprovođenja centralnog kiseonika na našem odjeljenju, što će i te kako poboljšati naš rad kada ponovo pređemo na kovid režim”, rekla je rukovodilac kovid odjela Bolnice Gradiška doktor Branka Milošević.

Povećava se i broj onih koji se žele vakcinisati kako raste broj novozaraženih. Preporuke su i da se vakcinišu djeca starija od 12 godina.

I ljekari svojim primjerom daju značaj vakcinaciji. Epidemilog i načelnica Službe epidemiologije Instituta za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir vakcinisala se sa obje doze u periodu dok je bila dojilja i kada je njena beba imala šest mjeseci.

Druga doktorka iz regionalnog centra Instituta iz Zvornika vakcinisala je svog petnaestogodišnjeg dječaka.

“I svakako to nije prvo dijete koje je vakcinisano. Već nam se javljaju roditelji koji žele da vakcinišu djecu, posebno zato što postoje djeca koja žele da idu na internatske programe za početne razrede srednje škole ili djeca koja žele razmjene studenata, odnosno đaka, gdje su im uslovi da budu vakcinisani. Različiti su zahtjevi zašto roditelji žele vakcinisati svoju djecu”, izjavila je Rodić Vukmir.

Djeca oboljela od astme svakodnevno se bore sa respiratornim problemamima sa kojima se susreću i zaraženi virusom korona. Zato su iz udruženja Anemona Prijedor dobronamjerno prihvatili mogućnost vakcinisanja djece protiv virusa korona.

“Od izuzetne je važnosti da se i djeca kao i odrasli vakcinišu da bi umanjili simptome kovida”, rekla je predsjednik Udruženja za pomoć oboljelim od astemi hronične opstruktivne bolesti pluća Anemona Prijedor Ilinka Macura.

Sedmanaestogodišnji Predrag Mitrović iz Bijeljine u dilemi je vakcinisati se sada ili kada napuni 18 godina.

“Ako neko ima želju da se vakciniše uz prisustvo svog staratelja da se potpiše da želi da se vakciniše”, rekao je epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina doktor Mladen Grujičić.

U Srpskoj je podijeljeno još 25.000 doza druge komponente vakcine Sputnjik.

Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici odobrio je donaciju 18.400 brzih antigenskih testova.

(RTRS)

Prethodni članakSaznajte da li je vaš muškarac zaljubljen u vas
Naredni članakU Srpskoj nastavak masovne imunizacije protiv virusa korona