POGINULO 107 OSOBA Za godinu dana u Srpskoj se dogodilo skoro 5.000 saobraćajnih nereća

Na putevima u Srpskoj u toku prošle godine poginulo je 107 osoba, što je za sedam više u odnosu na 2022. godinu, a samo na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka zabilježene su 4.853 saobraćajne nezgode.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su da je u saobraćajnim nesrećama u toku 2023. godine na području Srpske teže  povrijeđeno 608 osoba, više za 9,2 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je lakše povrijeđeno 2.926, odnosno više za 6,6 odsto.

Prema njihovim podacima, u nesrećama je poginulo 17 pješaka.

– Najveći broj saobraćajnih nesreća 4.853, ili 45,7 odsto od ukupnog broja, evidentiran je na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka, gdje je poginulo 26  osoba – navode iz MUP-a.

– Ono što je evidentno je da uprkos svim sprovedenim mjerama represivnog tipa, broj nezgoda ili stagnira ili je u porastu, što je evidentan pokazatelj da mjere ovog tipa daju samo kratkoročne efekte, odnosno u danima kada se ove mjere vrše, ali za dugotrajne efekte ipak je potrebno implementirati mjere prevencije kako do nezgoda ne bi dolazilo i kako bi se u dogledno vrijeme razvila svijest učesnika u saobraćaju u pogledu posljedica saobraćajnih nezgoda – kazao je Ćopić.

Prema njegovim riječima, povećanjem upotrebe zaštitnih sistema u vozilima i defanzivnom vožnjom može se očekivati i da posljedice samih nesreća budu manje.

– Osim toga, bitno je istaći da mjere represivnog karaktera iziskuju konstantno prisustvo policijskih službenika na terenu i trošenje kako materijalnih, tako i ljudskih resursa i nije za očekivati da Ministarstvo unutrašnjih poslova koliko god aktivno radilo samo unaprijedi stanje bezbjednosti na našim putevima – kazao je on te dodao da iz godine u godinu svjedočimo brojkama koje su zastrašujuće, a koje se ponavljaju, prvenstveno misleći na broj od 10.000 nesreća na putevima Republike Srpske.

– Ono što je takođe evidentno je da se skoro polovina svih saobraćajnih nezgoda dogodi na teritoriji PU Banjaluka, što je donekle i za očekivati s obzirom na to da je na ovoj teritoriji broj registrovanih vozila prešao 90.000. Iako povećanje broja vozila ne smije da bude faktor koji doprinosi porastu broja nezgoda, što je jedno od osnovnih postulata bezbjednosti saobraćaja, evidentno je da je to ovdje slučaj – kazao je Ćopić.

Kako dodaje, da bi popravili trenutno stanje, prvi korak je da saobraćajne nezgode kao pošast modernog doba budu adekvatno prepoznate kao problem koji iz godine u godinu odnosi stotine života, a više stotina njih trpi doživotne posljedice.

Prethodni članakPREVRNUO SE KAMION NA PUTU Ne zna se da li ima povrijeđenih u nesreći kod Novog Grada
Naredni članakPožar na pijaci u Sarajevu, odjekivale eksplozije