Podržana inicijativa srpskih delegata za dijalog u BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključak koji su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda kojim ovaj dom podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za dijalog između Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, te ih poziva na sveobuhvatno razmatranje trenutnog stanja u BiH i mogućih rješenjima u vezi sa budućnošću Srpske i FBiH.

Navedeni zaključak su na hitnoj sjednici Doma naroda 29. novembra predložili srpski delegati Nikola Špirić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić, ali tada nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova, zbog čega je bio upućen Kolegijumu na usaglašavanje, te je danas o njemu glasano u drugom krugu.

Za navedeni zaključak su, osim prisutna četiri srpska delegata, glasala i četiri delegata iz Kluba Hrvata.

Delegati su sa istim brojem glasova podržali i zaključak koji je predložila hrvatski delegat Lidija Bradara da Centralna izborna komisija BiH nije zakonodavni organ i nema pravo da donosi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

U zaključku se navodi da CIK nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, te traži da se članovi ove komisije izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa, u skladu sa procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH.

Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, nije dobio potrebnu većinu glasova iz Republike Srpske, te je upućen na usaglašavanje Kolegijumu Doma naroda.

Ovim zakonskim prijedlogom ukazuje se da u BiH trenutno ne postoji posebno pravno sredstvo kojim bi se obezbijedila zaštita prava na suđenja u razumnom roku.

Predlagač je istakao da se ovim zakonom uređuje pravo na suđenje u razumnom roku, zaštita prava na suđenje u razumnom roku, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Danas, u glasanju u drugom krugu, nije podržan godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2020. godinu.

Prethodni članakM:TEL SATELITSKA TELEVIZIJA – SVE NA JEDNOM MJESTU, BILO GDJE U BIH – m:SAT solo ili u paketu uz popust od 50% godinu dana
Naredni članakVelika akcija u Njemačkoj: Trojac iz BiH upleten u krađu vozila vrijednih 1,5 milion evra