PODRŠKA VLADIKE I MUFTIJE sveštenstvu i narodu u MEĐUGORJU

Nakon što su u Međugorju cijeli samostan u Miletini, te ustanova za nezbrinutu djecu “Majčino selo“ stavljeni u karantin, jer je većina časnih i sveštenika iz toga samostana zaraženo virusom korona, a u samoizolaciji su i sveštenici iz Međugorja, bratske poruke ljubavi i podrške poslali su im episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i muftija mostarski Salem Dedović.

Episkop zahumsko- hercegovački i primorski Dimitrije, iguman Danilo sa bratstvom manastira Žitomislić, arhijerejski namjesnik mostarsko-nevesinjski protojerej stavrofor Radivoje Krulj, sveštenstvo i vjerni narod mostarskih parohija i cjelokupno sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke uputili su podršku Katoličkoj crkvi u Međugorju i narodu u tom kraju.

“Draga braćo i sestre, vijest koju sa pažnjom slušamo ovih dana, da se virus korona proširio na neke od vas, a gotovo sve stavio u karantin duboko nas je rastužila i zabrinula. Izražavamo najdublje saosjećanje sa oboljelim sestrama i braćom. Naše želje pretačemo u usrdnu molitvu, Sinu Božijem Ljekaru i Iscjelitelju, da bude milostiv. Molimo se da pruži Svoju ruku punu iscjeljenja i lijeka, te podari zdravlje oboljelim, zaustavi dalje širenje virusa, a sve da nadahne trpljenjem, istrajnošću i nadom. Posebno molitveno vapijemo da sačuva djecu, štićenike ‘Majčinog sela’, sve zaposlenike i njihove porodice. Na vašu župu Čitluk i čitavo Brotnjo prizivamo milost i pokrov Presvete Bogorodice, brze pomoćnice i sigurne zastupnice“, stoji u pismu upućenom Župnom uredu Svetog Jakova u Međugorju koje su uputili vladika i sveštenici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Na ovo pismo, riječima zahvalnosti, u ime franjevačkog bratstva u Međugorju, odgovorio je župnik fra Marinko Šakota, između ostalog pišući:

“Od srca Vam hvala na Vašoj bratskoj brizi i ljubavi! Jako ste nas dirnuli ovim pismom podrške!…Primite iskrenu zahvalu i bratske pozdrave iz našeg franjevačkog bratstva u Međugorju!

Mostarski muftija Salem efenedija Dedović takođe je uputio pismo podrške i saosjećanje zamjeniku provincijala Hercegovačkih franjevaca fra Iki Skoki povodom novonastale zdravstvene krize u samostanu u Miletini i Domu za nezbrinutu djecu “Majčino selo” u Međugorju.

“Kao mostarski muftija, brat i prijatelj, iskazujem svoje saosjećanje s Tvojom braćom hercegovačkim franjevcima koji su pogođeni velikom kušnjom corona virusa unutar svojih redova, moleći Dragoga Boga da vam olakša i otkloni od vas bolest, a nadahne vas snagom vjere i strpljenja. Svi zajedno ujedinjeni u molitvi svako na svoj način i predani dobročinstvu nadamo se ozdravljenju. Utjehu i nadu tražimo od Dragoga Boga“, navodi se u pismu.

Fra Skoko se srdačno zahvalio na razumijevanju i riječima ohrabrenja.

Muftija je telefonski razgovarao i sa episkopom Zahumsko-hercegovačkim vladikom Dimitrijem interesujući se za izazove s kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva.

Vladika se zahvalio muftiji na bratskoj brizi i uvijek velikoj ljubavi za dijalog koji vodi u Hercegovini, navodi se u saopštenju muftijstva Mostar.

U Čitluku je do danas registrovano 29 oboljelih od virusa korona, od čega gotovo svi iz samostana i “Majčinog sela“.