Podrška Austrije evropskom putu BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i bošnjački član Denis Bećirović razgovarali su danas u Sarajevu sa saveznom ministarkom Austrije za EU i ustavna pitanja Karolinom Edštadler.

Cvijanovićeva i Bećirović izrazili su zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci BiH na njenom evropskom putu i u dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i snažnom zalaganju za mogućnost otvaranja pregovora s EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Naglasili su posvećenost ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i reformskim procesima ka evropskom putu BiH.

Razgovarano je o daljem unapređenju veoma dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa BiH i Austrije, posebno ekonomske i trgovinske saradnje.

Istaknuto je da je na ekonomskom planu Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih i investicionih partnera u BiH i izraženo uvjerenje da će ekonomska saradnja biti i dalje unaprećivana.

Razgovarano je o daljem sporazumnom regulisanju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Istaknuta je opredijeljenost za jačanje regionalne saradnje i učešće u regionalnim inicijativama.

Austrijska ministarka je izrazila očekivanje da će BiH biti aktivno uključena u koordinaciju prioriteta i programa predsjedavanja Strategijom EU za dunavski region EUSDR, shvatajući to kao način podrške integracionim procesima BiH, jer BiH od Austrije preuzima predsjedavanje u maju 2025. godine.

Članovi Predsjedništva zahvalili su Austriji na sveukupnoj bilateralnoj i multilateralnoj pomoći koju kontinuisano pruža BiH.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Vanja Filipović.

Prethodni članak6,5 miliona KM za dvoranu i druge sportske objekte u Mostaru
Naredni članakVlada Srpske o Ekonomskoj politici i budžetu