Podnesena krivična prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio je krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine i narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti, međunarodnig pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz IGK.

Željka Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u Republici Srpskoj ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

“Svojim postupanjem osumnjičena je, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavno pravni poredak države BiH kršeći odredbe ustava BiH, odredbe Krivičnog zakona BiH i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reprekusije na mir i bezbjednost ne samo u BiH, već i u regionu i šire”, navedeno je iz IGK-a.

“Postupanje predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom mirovnom sporazumu te tako, i po Krivičnom zakonu kažnjivo. Po međunarodnom pravu, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u konkretnom slučaju, ne može proizvesti bilo kakav pravni efekat. Republika Srpska je samo organizacioni dio strukture države Bosne i Hercegovine i niži je po snazi odlučivanja od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik ima nadležnosti da reguliše neusaglašena pitanja”, mišljenja su u IGK-a.

Institut za istraživanje genocida Kanada takođe je podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prethodni članakKOŠARKA BiH PRED AMBISOM Raspada li se liga ili se formira novo takmičenje
Naredni članakRaspisan konkurs za Prosvjetinu stipendiju ”Vladimir Ćorović”