Podignuta optužnica protiv generala Milenka Živanovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Živanovića (76), bivšeg generala VRS, zbog zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice.

Optuženi se tereti, kako se navodi u optužnici, da je kao general i komandant Drinskog korpusa VRS, 1995. godine, kao učesnik Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u i rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi, počevši od mjeseca marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata, izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, sprečavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu.

Optuženica ga tereti i da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom, učestovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac-Milići, kao i njihovom nezakonitom zatvaranju i transportu.

Prethodni članakUbo komšiju vilama nakon svađe
Naredni članakDodik: Uslov za povratak u institucije povući Inckovu odluku i vratiti vlasništvo nad šumama i poljoprivrednim zemljištem