POČINJU “DANI SVETOG VASILIJA”

TREBINjE- U Trebinju večeras počinju “Dani Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog” u okviru kojih će ovaj grad 10. i 11. maja prvi put posjetiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Svečano otvaranje manifestacije planirano je večeras u 20.00 časova, u bašti pod platanima, a ako bude kiše onda u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

Nakon svečanog otvaranja, tokom manifestacije koja traje do 12. maja, kada se proslavlja praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom biće priređeni ili bogoslužbeni ili kulturni događaji, među kojima je i prva kanonska posjeta patrijarha Porfirija Trebinju 10. i 11. maja.

Svečani doček Njegove svetosti biće priređen u utorak, 10. maja, u 19.00 časova, na uglu Ulica kralja Petra Prvog Oslobodioca i Jovana Dučića, odakle će svečana litija krenuti ka Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gdje će biti služena doksologija u čast Njegove svetosti.

Potom će u porti Sabornog hrama biti priređen koncert pravoslavne duhovne muzike u izvođenju članova Crkvenog hora “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški”, koji ove godine slavi 130 godina od osnivanja, naveo je đakon Branislav Rajković.

Đakon je napomenuo da će “Dani Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog” biti obilježeno i 20 godina od obnove manastira Zavala, kada će biti prikazana izložba fotografija i kamene plastike, te 30 godina od razaranja manastira Žitomislić i 20 godina od početka njegove obnove.

On je zahvalio Gradskoj upravi Trebinja što zajedno sa Eparhijom organizuje ove događaje.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić istakla je da je Trebinju i svakom njegovom građaninu posebna čast što će od večeras do 12. maja živjeti u duhu Svetog Vasilija, koji je rođen u selu Mrkonjići u Popovom polju, a čije se mošti nalaze u manastiru Ostrog.

“Ovo područje pod stalnim je okriljem Svetog Vasilija. Zato ovaj veliki svetitelj zaslužuje da mu se tokom godine posveti još jedan događaj koji će podsjećati na njegov život – da je rođen u Mrkonjićima, da je kao iskušenik boravio u Zavali, a zamonašio se u Tvrdošu i bio mitropolit hercegovački i danas je jedan od najvećih svetitelja pravoslavne vjere”, rekla je Skočajićeva.

Ona je istakla da je Gradskoj upravi, kao i svim građanima Trebinja, posebna čast što će u Trebinju boraviti patrijarh srpski Porfirije.

“Dane Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog” organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Gradska uprava Trebinja.

Prethodni članakČESTITA HERCEGOVKA: Radnica kioska u Trebinju pronašla novčanik pun novca i predala ga policiji
Naredni članakDAN EVROPE PROSLAVLJEN U TREBINJU: Prisustvovao Satler i čelni ljudi Mostara