POČINJU 104. ŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE U MOSTARU: Poziv Mostarcima na veče sa Ivanom Bosiljčićem

MOSTAR – Međunarodna kulturna manifestacija 104. ”Šantićeve večeri poezije” biće svečano otvorena 18. oktobra u Mostaru muzičko – poetskim programom glumca Ivana Bosiljčića, a trajaće do 26. oktobra.

Svečao otvaranje je u velikoj dvorani ”Kosače” u Mostaru sa početkom u 19 časova. Prije toga na grobu Alekse Šantića na groblju Bjelušine u 17.30 časova biće održan pomen i položeno cvijeće.

Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da se manifestacija organizuje u čast velikog pjesnika Alekse Šantića koji je  proslavio Mostar i postavio temelje savremene kulture u Mostaru.

”Šantićeve večeri poezije su manifestacija kojom čuvamo i njegujemo srpsku kulturu u Mostaru,  te slažemo kulturni mozaik našeg multietničkog Mostara. Šantićeve večeri svake godine iznova su nam i podsjetnik  na poruke koje nose njegova djela i koje je on sam živio, a to su ljubav, tolerancija i jedinstvo”, kazala je Bjelica Šagovnović na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da je želja i misija ”Prosvjete” da kulturom gradi mostove i uspostavlja pokidane veze, te da izrazila nadu da će i ovogodišnja manifestacijom ugraditi bar jedan kamen u taj most.

Pozvala je sve Mostarce da posjete neki od programa manifestacije.  ”Šantićeve večeri poezije su jedan od simbola Mostara i treba da budu mjesto susreta, saradnje i druženja. Zato pozivamo sve Mostarce da posjete Šantićeve večeri”, dodala je.

Na konferenciji su govorili i članovi Upravnog odbora ”Prosvjete”, starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić i Danko Golo.

Kojić je naglasio da su ”Šantićeve večeri poezije” jedna od najvažnijih manifestacija kroz koju se čuva srpska kultura i koja obogaćuje kulturnu scenu Mostara. On je naglasio da se radi o kvalitetnim programima i pozvao sve Mostarce da ih posjete.

Organizatori napominju da se kroz manifestaciju prisjeća na lik i djelo Šantića, ali i drugih mostarskih književnika, te da svoje mjesto imaju i poznati pjesnici, književnici, umjetnici, ali i mladi stvaraoci iz Mostara.

Kroz manifestaciju se ostvaruje i saradnja sa kulturnim ustanovama među kojima Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej Žitomislić, Kulturni centar ”Nebojša Glogovac”, HNK Mostar.

Drugog dana manifestacije, u četvrtak, 19. oktobra na programu je predstavljanje knjige Noć s Aleksom Marka Tomaša koje će se održati u 19.00 u časova u Galeriji kraljice Katarine u Kosači. O knjizi i istoimenoj predstavi, osim autora, govoriće i direktor HNK Mostar Ivan Vukoja. U muzičkom dijelu nastupiće kantautor iz Mostara Sanel Marić–Mara i klavijaturista Dario Lukić.

U petak, 20. oktobra u Kulturnom centru Nebojša Glogovac u Nevesinju u 19.00 časova održaće se program pod nazivom Nevesinje, druga Šantićeva kuća na kome je pjesnička veče Milice Bakrač, pjesnikinje iz Nikšića. U programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i hor Osnovne muzičke škole Sveti Roman Melod.

U subota, 21. oktobra u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru je program pod nazivom Novo mostarsko stvaralaštvo – koncert grupe Zerdelija i veče mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U ponedjeljak, 23. oktobra u 19.00 časova u Muzeju Manastira Žitomislić biće održano predstavljanje Izabranih djela Svetozara Ćorovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promotor je Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, a uvodničar iguman Danilo Pavlović.

Zadnje večeri manifestacije, u četvrtak, 26. oktobra u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19.00 časova na programu je poetsko veče Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić. Sladoje je jedan od najistaknutijih savremenih srpskih liričara.

Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Srpske, generalni sponzor kompanija m:tel, pokrovitelji: Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Grad Mostar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture HNK, Ministarstvo kulture Republike Srbije, medijski pokrovitelji: Agencija SRNA, Dnevni list, Top Portal, Bljesak.info.

Organizatori manifestacije su SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SKUD ”Gusle”.

Prethodni članakNešić predaje Tužilaštvu BiH dokumentaciju u vezi sa Šmitom
Naredni članakZavršeno ročište- Dodik: Ne razumijem optužnicu i nemam povjerenja u Sud BiH