POČINJE NEUM UNDERWATER FILM FESTIVAL 2023.

Prvu noć, petak 18. kolovoza, Neum Underwater Film Festivala biće prikazana 22 filma u službenoj konkurenciji

Neum Underwater Film Festival počinje u petak, 18. avgusta, u 19.30 sati u hotelu “Zenit” u Neumu. Prvu noć Neum Underwater Film Festivala biće prikazana 22 filma u službenoj konkurenciji, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Publiku Neum Underwater Film Festivala očekuju izvrsne podvodne atrakcije na filmskom platnu hotela Zenit u Neumu.

Treći Neum Underwater Film Festival proglasiće pobjednike za najbolji film festivala, najbolji BH podvodni film, najbolji eko film, najbolju muziku i najbolju kameru, saopštili su organizatori.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Neum, a Festival se održava u organizaciji Udruženja “Standard”. Svi koji vole more, rijeke, bazene, a pritom uživaju u podvodnom filmu i muzici su više nego dobrodošli.

Neum Underwater Film Festival je  prilika za promociju filmova i autora te klasični underwater filmski networking.  Popratni program Fest&val koji započinje u petak 18. avgusta u 17 sati u otvorenoj dvorani Fontana, hotela Zenit, u Neumu tokom prvog dana Festivala gdje će se prikazati program studentskih i amaterskih filmova te dijela polufinalista onih koji su bili na prelazu da uđu u službenu konkurenciju, a Festival se nastavlja s projekcijama  filmova 22 finalista.

Neum Underwater Film Festival dodjeljuje nagrade u 5 kategorija (za najbolji film, za najbolju kameru, za najbolju muziku, najbolji ekofilm i najbolji BH podvodni film) i Nagradu publike. Uz glavnu projekcijsku veče, i ove godine, 18.08. petak, naredni dan subota 19.08. u 12 sati održava se filmska radionica koju vodi Lorenzo Moscia iz Rima prošlogodišnji pobjednik u kategoriji eko filma, a tema je „Kako ispričati podvodnu priču“.

“Zaključno s 20. julom Organizacioni odbor primio je preko hiljadu filmova od kojih je 450 u skladu s  kriterijumima ocjenio predselekijski žiri, a 22 filma iz cijelog svijeta će biti prikazano i ocjenjeno od strane internacionalnog žirija i publike. Festival je napravljen za Neum, za umjetnike, za publiku, za prirodu. Nemamo crveni, nego morski „Blue carpet“, gdje u prvom redu festivala vidimo režisere i one koji će inspiraciju za umjetnost pronaći baš u Neumu. ” – kazao je osnivač  i direktor Neum Underwater Film Festivala Ivo Mikulić.

Podvodne atrakcije na filmskom platnu

Internacionalni žiri Neum Underwater Film Festivala čine ronioci, novinari, režiseri, muzičari, fotografi, ekolozi. Široki spektar zanimanja i profesija članova žirija osigurava kvalitetnu analizu i odabir filmova, dublje analize i realni zaključci. Protekle dvije godine Festivala, i žir i publika (a da nisu znali)  proglasili su iste filmove za najbolje Grand Prix, „Mike and Maurice““ Garetha Bartleta 2021. Engleska i „Tiger shark King“ Clayton Conna iza SAD-a 2022. godine .

Članovi žirija Neum Underwater Film Festivala ove godine su:

Mike Frankel SAD, fotograf, službeni fotograf koncerta Woodstocka 1969. godine

Jurica Gašpar HR, glavni urednik Morski.hr, autor knjige Legende svjetla po kojoj je snimljen film….

Gareth Bartlett UK, pobjednik 1. Neum Grand Prixa, ronilac, režiser, vlogger

Ante Džono BiH, ronilac na dah iz Neuma, predsjednik ronilačkog kluba Neum

Nikša Kaleb HR, profesionalni ekstremni ronilac, svjetski i olimpijski prvak u rukometu

Lorenzo Moscia ITA, multimedijalni umjetnik iz Rima

Marisa Cecchetti ITA, undeewater plesačica i koreografkinja

Clayton Conn SAD, novinar BBC-a, podvodni snimatelj, režiser, pobjednik podvodnog Grand Prixa u Neumu od 2022.

Projekcije će se održavati u otvorenoj dvorani Fontana hotela Zenit, kala Kardo se zoveacentralna šetnica koja se nalazi tačno u sredini hotela Zenit u Neumu koja se tu noć pretvara u međunarodni Filmski trg.

Neke od podvodnih atrakcija koje gledaoci mogu očekivati ove godine u filmovima su podvodni ples, istraživanje potonulih brodova, hranjenje morskih pasa, eko filmovi koji na satiričan način prokazuju zagađivače i druge zanimljivosti iz podvodnog svijeta, povezanog s ljudima.

Ulaznica nema a svi pravi zaljubljenici u film, more, prirodu su dobrodošli. Festivalom želimo mijenjati stvari na bolje.

Ono što je značajno za Neum Underwater Film Festival je da animira mlade autore i umjetnike vezano za stvaranje ekoloških filmova i iz godine u godinu njihov broj i kvalitet se povećavaju. Desetine izvrsnih ekoloških filmova, kreiranih od mladih ljudi i umjetnika od BiH, Francuske, Mauriciusa, Latinske i Južne Amerike, Indije i Turske bitće prikazani publici i ove godine.

Festival je projekt koji spaja umjetnost, kulturu, privredu  i turizam što se pokazalo izvrsnim za Neum i Bosnu i Hercegovinu.

Dođite u Neum, iz sigurnosti hotela Zenit upoznajte podvodni svijet uz Neum Underwaer Film Festival i upoznajte autore najboljih svjetskih podvodnih filmova. Uživajte u čistom moru, lijepim večerima bogatim sadržajima i danu edukacije uz Lorenza Mosciu i Festivalske goste iz inostranstva, gastro ugođajuima i domaćoj ljubazosti te nastupu čelistice Jelene Marković, nastupu Marije Previšić i Ad Libitum. Budite djelom Neum Underwater Film Festivala jer Festival daje ugodu i ljepotu, poručuju organizatori.

 

Više o Festivalu pročitajte na službenom webu www.uff.ba

 

Prethodni članakStanković pred vratima novog kluba
Naredni članakVlada Srpske proglasila 16. avgust Danom žalosti zbog tragedije u Gradačcu