POČINJE MJESEC SVIRKE: Satler i Kordić večeras otvaraju Open City Mostar

Ambasador Johan Satler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU danas će posjetiti Mostar, najavili su iz Odjela za komunikacije EU u BiH.

Tom prilikom ambasador Sattler će zajedno s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem otvoriti festival Open City Mostar koji finansira Evropska unija, a provodi Mostarska škola roka i Klub 27 u partnerstvu s Gradom Mostarom.

Open City Mostar koji se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske unije, u saradnji Mostar Rock School i Grada Mostara, počinje danas, 01.09.2021. godine.

Koncertom ‘Simfonijskog Orkestra Mostar’ i ‘Rundek i Ekipa’ otvara se prvi Open City Mostar festival, koji obuhvata 13 koncerata, 28 nastupa lokalnih umjetnika, 10 radionica, 6 panela, te mnoštvo drugih događaja smještenih na 10 lokacija u gradu Mostaru.

Festival će trajati od 01.09. do 22.09. i predstavlja, prvenstveno, bogat muzički program i raznolik dnevni program.

„Glavne lokacije, Hamam stage i Park stage (Šetalište Nikole Šubića Zrinjskog) sviraće gotovo svaki dan. Na Kantarevcu takođe sviramo u saradnji sa dva velika festivala i organizujemo samostalne koncerte. Dnevni program odvija se na više lokacija, sa Park stage-om kao centralnim mjestom. Nadamo se da će ovaj festival doprinijeti tome da Mostar postane važna kulturna lokacija u Evropi, a zasigurno je sa već potojećim festivalima i kulturom koja se dešava već na dobrom putu”, saopštili su organizatori.

U realizaciju festivala uključeni su lokalni festivali, nevladine i kulturne organizacije, samostalni umjetnici i individualci, a cjelokupni festival podržava Evropska unija.

„Sarađujemo sa Mostar Summer Fest-om, Mostar Blues & Rock Festivalom, Street Arts Festivalom, udrugama Poligon, IDEAA, Rezon, Centrom za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta, United World College-om, kulturnim institucijama H.D. Herceg Stjepan Kosača, Centrom za kulturu, HNK i Narodnim pozorištem, Muzičkim Centrom Pavarotti. Uspjeli smo obuhvatiti najvažnije kulturne aktere u gradu da doprinesu festivalu, a na kraju i građanima zbog koji se sve u suštini i dešava”, kažu iz Mostar Rock School

Otvaranje festivala počinje u 20 obraćanjem šefa delegacije Evropske unije u BiH, ambasadora Johana Satlera i gradonačelnika Grada Mostara, Marija Kordića, te nastavlja koncertom Simfonijskog Orkestra Mostar. Koncert Rundek i Ekipa počinje u 22:00 na Hamam stageu u Starom Gradu.

Svi događaji u programu su besplatni za sve posjetioce.

Program festivala možete pratiti na:

FB: https://www.facebook.com/opencitymostar
IN: https://www.instagram.com/opencitymostar/
WEB: www.opencitymostar.com

Prethodni članakHNK: Evo gdje vas čekaju radari
Naredni članakKORONA BUKTI: U MOSTARU DANAS 100 ZARAŽENIH