Počinje 66. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

U Beogradu će danas početi 66. Međunarodni sajam knjiga na kojem će nastupiti više od 400 izlagača iz 15 država, među kojima i izdavačke kuće iz Republike Srpske.

“Živjele knjige” je slogan ovogodišnjeg Sajma koji će trajati do nedjelje, 29. oktobra.

Srpski pisac i izdavač Vladislav Bajac danas u 18.00 časova svečano će otvoriti Sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja.

Počasni gost ove godine biće Francuska, koja će predstaviti pisce, prevodioce, izdavače, distributere iz te zemlje, kao i ličnosti koje su na različite načine povezane sa knjigom, najavili su organizatori.

Osim Francuske i izdavača iz Srbije, učestvovaće izdavači iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Italije, Grčke, Turske, Njemačke, Bjelorusije, Rusije, Kine, Indije i Egipta.

Republika Srpska će se predstaviti reprezentativnim izdanjima u znaku 150. godišnjice rođenja Јovana Dučića i pod motom stiha iz njegove pjesme “Sva slova pevaju pretke…”.

Reprezentativni nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga svečano će u ponedjeljak, 23. oktobra, u 12.00 časova otvoriti ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić, u svečanoj sali Beogradskog sajma, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Nakon toga, Stojičićeva će sa ministrom kulture Srbije Majom Gojković potpisati memorandum o saradnji dva ministarstva.

Trinaesti nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je Srni da će, s obzirom na to da je Dučićev stih moto ovogodišnjeg nastupa Srpske, odmah poslije svečanosti otvaranja u istoj sali biti održan i prvi program posvećen Dučiću, o čijem će životu, djelu i jeziku govoriti profesori Miloš Kovačević, Aleksandar Milanović i Aleksandar Raković.

Cicović je naveo da je Predstavništvo omogućilo izdavačima iz Republike Srpske da na Sajam knjiga izađu sa velikim brojem naslova, tako da će 33 izdavača, 60 autora i više od stotinu govornika predstaviti 89 izdanja i sigurno je da će odabrane teme i ideje privući veliki broj posjetilaca, ljubitelja dobre knjige.

Udruženje književnika Republike Srpske ove godine će prvi put predstaviti izdanja svojih članova, pa će tako 18 autora i 20 govornika predstaviti 18 njihovih izdanja.

U toku Sajma nizom programa biće obilježeno 190 godina od rođenja Јovana Јovanovića Zmaja, a godišnjice rođenja biće povod i za tribine posvećene Milošu Crnjanskom i Radoju Domanoviću.

U okviru 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocijenjena godišnja izdavačka produkcija u devet kategorija.

Sajam će za posjetioce svih sajamskih dana biti otvoren od 10.00 do 21.00 čas.

Tradicionalni “Školski dan” najavljen je za četvrtak, 26. oktobar.

Predsjednik Odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević poručio je da će se, uprkos kataklizmičnim pričama o kraju književnosti, i ove godine pod svodovima Beogradskog sajma okupiti hiljade posjetilaca svih uzrasta što znači da je pisana riječ trajna i da nikada neće nestati.

Kovačević je izrazio zadovoljstvo što će se ljubitelji knjiga u oktobru sastati na istom mjestu i u isto vrijeme kao što su činili prethodnih 65 godina, kao i zbog toga što je na ovogodišnjem Sajmu u fokusu francuska književnost – jedna od najvećih i najznačajnijih u svijetu.

Prethodni članakObilne padavine na jugu, posebno na području Trebinja i Mostara
Naredni članakPetrović: Pogodna rješenja za sprovođenje arbitražne odluke za RiTE “Ugljevik”