Početak suđenja za ratni zločin na području Nevesinja

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u srijedu, 29. juna, počinje suđenje za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti počinjena u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu tereti Zdravka Kandića i još sedam osoba da su, kao bivši komandanti i pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), odgovorni za zločin počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, odnosno ubistva oko 100 osoba, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do dvije godine života.

Optužnicom su obuhvaćeni Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade VRS-a, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutno pripadnik Oružanih snaga BiH, zatim bivši pripadnici ove jedinice Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković, kao i bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović.

Oni su optuženi za zločin protiv čovječnosti, dok je Kandić optužen i za zločin protiv ratnih zatočenika.

U ranijem periodu ovom optužnicom bio je obuhvaćen i Damir Antelj, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Na ročištu za određivanje pritvora u decembru 2021. godine tužiteljica Eldina Biuk je navela da se optuženi terete za učešće u sistematičnom napadu VRS-a na području Nevesinja, odnosno da su učestvovali u progonu, ubistvima, hapšenju, zatvaranju, mučenju i silovanju stanovništva.

Tužiteljica Biuk je kazala da su optuženi odvodili i razdvajali zatočenike, učestvovali u ubistvima, dok su Zdravko Kandić i Dragan Đurđić znali ili mogli znati šta rade njihovi podređeni, ali nisu poduzeli mjere da zaustave ili kazne počinioce ubistava i maltretiranja.

Detektor.ba

Prethodni članakKonkurs za upis studenata na Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru produžen do 1. jula
Naredni članakDržavni službenici ispred PSBiH tražili povećanje plata