POČEO ŠTRAJK ZDRAVSTVENIH RADNIKA U HNK – U PONEDJELJAK IDU PRED VLADU; PACIJENTI NA ČEKANJU

‘U 8 sati počeo je generalni štrajk svih zdravstvenih radnika u HNK. Poručujemo Vladi da dolaze u ponedjeljak, neka se srame svih ovih zdravstvenih radnika, što nas ponižavaju”, rekao je medijima Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar. Optužio je Vladu na čelu sa Nevenkom Hercegom za stanje u zdravstvu.

”Sramota neka bude Nevenka Hercega koji nama kaže da nije više premijer, sramota neka bude ministra Opsenicu, koji prima svoj novac, a nek sramota bude i ministra Faladžića koji drži cijeli naš novac”, rekao je i dodao: Borba do kraja.

”Mi ćemo se boriti do kraja sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše. Problem je što Vlada ponižava zdravstvene radnike i ponaša se tako prema nama. Krše zakon, ovo je za svaku krivičnu prijavu. Sindikat je taj koji poštuje Zakon i tjera Vladu da se drži zakona. To je jedina Vlada koja je poslala Sindikat na sud. Sramota da imamo ovakvu vladu. Dok je bila korona, uzimali su poene i pljeskali ”bravo zdravstveni radnici”, a gdje su sad”, pitao je Anić.

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ana Mišić pojasnila je njihove zahtjeve.

”Mi zahtijevamo povećanje plata od 30% i ostalih uslova na rad. Želimo da javnost zna da mjesecima radimo bez kolektivnog ugovora, a jedini krivac za to je Vlada HNK, koja mjesecima nije uradila ništa da spriječi kolaps zdravstva u HNK”, istaknula je. Pozvala je Vladu, ali i pacijente, na razumijevanje.

”Nadamo se da će razum prevladati i da ćemo doći do rješenja i potpisati kolektivni ugovor i nastaviti s radom, a do tada naše pacijente molimo za strpljenje i razumijevanje”, rekla je Mišić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar Ismet Kodro takođe krivca vidi u Vladi HNK.

”Jedna medicinska sestra, koja je referent u zdravstvu, ne može naplatiti prosječnu platu u Federaciji BiH. Svi smo opterećeni porodicama, kreditima, a potpuna odgovornost je na Vladi. Sve nas je zaobišlo u vremenu iza nas, nas medicinske radnike”, navodi Kodro.

Dodao je kako je zdravstvene radnike u HNK ”zaobišlo sve osim kiše”.

”I pomoć koja je davana radnicima za saniranje stanja covida, i mnogo lošije privatne firme dale su radnicima novac, a jedini koji su ostali bez te podrške su zdravstveni radnici”, navodi. Očekujemo da ih Vlada već tokom dana pozove na razgovore i da se razgovara o zahtjevima za povećanje plata.

U vremenu generalnog štrajka, pacijenti koji budu životno ugroženi i kojima je zdravlje upitno bit će primljeni u zdravstvene ustanove, dok će druge specijalističke ambulante i konsultativni pregledi biti isključeni.

Prethodni članakĐoković poslao poruku Izraelu i Palestini
Naredni članakVLADA IMENOVALA PREGOVARAČKI TIM ZA PREGOVORE SA SINDIKATIMA ZDRAVSTVA