Počeo festival komedije Mostarska liska

Uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, izvođenjem predstave “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“ – Narodnog pozorišta Sarajevo, započelo je 17., zakašnjelo izdanje festivala komedije Mostarska liska.

Direktor NP Mostar Almir Mujkanović sa glumcem Vedranom Đekićem kojem je Stručni žiri dodijelio nagradu „Mala liska“ za najboljeg glumca večeri

Festival se ove godine zbog pandemije koronavirusa održava u septembru, umjesto u martu ili aprilu, što je bio slučaj ranijih godina.

Direktor Narodnog pozorišta Almir Mujkanović podsjetio je kako je proljetos sve bilo spremno za Lisku, da je dotad bilo pristiglo 50 prijava pozorišnih kuća iz zemlje i regiona, kao i da se sve moralo na koncu i prolongirati.

– Nakon što je postalo jasno da ćemo sve morati odgoditi za septembar, učinili smo prekompoziciju predstava i otkazali one koje su producirala pozorišta iz zemalja regiona. Publika neće biti razočarana. Domaća produkcija ima primat i kod naše publike. Iskreno se nadamo da ćemo naredne godine na našim daskama gledati i predstave koje dolaze izvan granica BiH – rekao je Mujkanović.

Podsjetio je i da je Narodno pozorište Mostar mali, ali i dobro organizovan subjekat, te da se uz veliki trud uspijeva odgovoriti na sve izazove. Osvrnuo se i na probleme sa kojima se danas u ovoj kući suočavaju.

– Trebamo još najmanje 25 ljudi u kadru. Radimo trenutno sa 35 ili 40 posto kapaciteta. I u takvim okolnostima uspijevamo osvajati nagrade – napomenuo je.

Otvaranje festivala za mnoge glumce i zaposlenike mostarskog pozorišta bilo je dirljivo, jer su se zajedno prvi put nakon preranog odlaska, prisjetili kolege Mirsada Elezija.

– On je glumac sa najviše nagrada na festivalu Mostarska liska. Ovo je pravo mjesto i vrijeme da mu odamo poštu – dodao je.

Festival je otvorenim proglasila glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina, koja je prisutnima poželjela dobro zdravlje, te najavila kvalitetne predstave u sklopu Liske.

Direktor NP Mostar sa članicama žirija publike: Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić

Mostarska liska nastavlja se predstavom “Istina” Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića, a u produkciji Pozorišta Jazavac iz Banja Luke. U nedjelju je na repertoaru “Identitluk”, u režiji Tanje Miletić Oručević, u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak je rezervisan za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu “Putovanje” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića, dok će posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (utorak) posjetioci uživati u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”, Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, a u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. septembra dodjelom nagrada te izvođenjem predstave u čast nagrađenih, a riječ je o predstavi “Čorba od kanarinca”, autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića.