POČELO SUĐENJE PETORICI HRVATA ZA ”KRVAVI BAJRAM” U MOSTARU

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas je, nakon osmogodišnjeg prekida, čitanjem optužnice pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Erna Filipović otpočeo glavni pretres u slučaju poznatom kao „Liska park“ odnosno, „Krvavi Bajram u Mostaru“.

Tako su se u odnosu na prethodni put, 11.novembra, danas stekli svi procesni uvjeti te je Mirjana Đerić, zamjenica glavnog kantonalnog tužioca Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona pročitala optužnicu protiv Ivana Hrkaća (54), Bože Perića (56), Željka Planinića (53), Zlatka Pavlovića (48) te Josipa Cvitanovića Cvikija (47).

  • Svi optuženi na slobodi , osim Cvitanovića

    Svi optuženi na slobodi , osim Cvitanovića

     


Svi optuženi se brane sa slobode osim Cvitanovića koji se, podsjetimo, nalazi u pritvoru u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Mostar, zbog ubistva  Marka Radića Make, počinjenog lani, 9.novembra, a za koje mu se, trenutno sudi.

Radić je, kada je počela ova sudska saga, 2006. godine bio prvooptuženi.

Prema  optužnici, potvrđenoj, čak, 2004.godine, Hrkać, Perić, Planinić, Pavlović i Cvitanović su, zajedno s Radićem, koji je bio u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu grada, a  ostali kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne  na Bajram, 10. februara 1997. godine zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

  • Cvitanović optužen za ubistvo ranije prvooptuženog

    Cvitanović optužen za ubistvo ranije prvooptuženog

    FOTO: M.SMAJKIĆ


Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše povrijedili 23 osobe.

Svi optuženi su se izjasnili da razumiju optužnicu, a nastavak je zakazan za 27.januar naredne godine kada će biti saslušano pet svjedoka.

avaz

Prethodni članakRUSI U HERCEGOVONI GRADE NAJVEĆU SOLARNU ELEKTRANU NA BALKANU
Naredni članakDirektor Narodnog pozorišta Mostar novi javni pravobranilac Grada Mostara