Počela izborna tišina u Srbiji

U ponoć je počela izborna tišina u Srbiji, uoči predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora 3. aprila, i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, u nedjelju u 20 sati.

Tokom izborne tišine, zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mjestima i objavljivanje procjene izbornih rezultata.

Tokom izbornog dana, na biračkom mjestu i na 50 metara od birališta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ukoliko se ta odredba ne ispoštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom glasačkom mjestu se ponavlja.

Zabrana izbornog oglašavanja odnosi se na tradicionalne medije, ali ne i na internet ili na reklame na bilbordima.

Građani Srbije u nedjelju će birati predsjednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava.

Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su 15. februara, a predsjednički 2.marta.

Za predsjednika Srbije, građani se opredjeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Takođe, nove odbornike dobiće skupštine gradova Beograda i Bora, kao i skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mjestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. april do 8 sati, dok zbirni izvještaj o rezultatima glasanja, Republička izborna komisija donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta.

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izvještaja o rezultatima donosi rješenje o dodjeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, a u tom roku izdaje i uvjerenje o izboru za predsjednika Republike.

Prethodni članakKako Nataša Bekvalac trenira sa kćerkama
Naredni članakOd danas nije obavezna zimska oprema u BiH