Počela bitka za Donbas

Ruske snage pokrenule su očekivanu ofanzivu na istoku Ukrajine i od jutros pokušavaju se probiju kroz odbranu duž skoro čitave linije fronta, što ukrajinski zvaničnici opisiju kao drugu fazu rata.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Rusija pokrenula “Bitku za Donbas” na istoku i da je “veliki dio ruske armije sada fokusiran na ovu ofanzivu”.

“Bez obzira na to koliko ruskih trupa pošalju tamo, mi ćemo se boriti. Branićemo se”, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski u novoj video poruci.

Načelnik Generalštaba Andrij Jermak poručio je Ukrajincima da njihove snage mogu da odbiju ovu ofanzivu u “drugoj fazi rata”.

Rusko Ministarstvo odbrane za sada nije komentarisalo najnovije borbe. Guverner ruske provincije Belgorod rekao je da su ukrajinske snage gađale jedno selo i ranije jednog mještanina.

Ukrajinski mediji izvijestili su o seriji eksplozija, od kojih su neke bile veoma snažne, duž linije fronta u regionu Donjecka, a granatirnje se odvija u Marinci, Slavjansku i Kramatorsku.

Eksplozije su se čule i u Harkovu na sjeveroistoku, Mikolaivu na jugu i Zaporožju na jugoistoku, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u glavnim centrma nedaleko od linije fronta, navode zvaničnici i mediji.

Prethodni članakNADAL SE VRAĆA Španac poslije četiri sedmice ponovo na terenu
Naredni članakUkida se jedinstveni matični broj