PLENKOVIĆ: VAŽNO JE DA SAM ČUO JEDINSTVEN HRVATSKI STAV U MOSTARU

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je večeras u Mostaru da je od hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH čuo jasnu i snažnu poruku političkog konsenzusa.

”Meni je bilo bitno da u situaciji kada se BiH nalazi u dubokoj krizi čujem jedinstven stav svih političkih stranka u HNS-u. Ta poruka je jasna, ona se temelji na ustavom okviru –  jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ravnopravnost svih. To je zajednička linija svih hrvatskih stranaka”, izjavio je Plenković na konferenciji za novinare u Mostaru.

Plenković se večeras u Mostaru sastao sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Draganom Čovićem, a nakon toga je održan sastanak Plenković i Čovića sa predsjedništvom HNS-a i delegacijom Hrvatske koja je danas s Plenkovićem boravila u službenoj posjeti BiH.

On je kazao da se zalaže da za postizanje konsenzusa unutar BiH, te da se postigne dogovor u kojem bi i Hravti imali legitimne zastupnike u tijelima vlasti BiH.  ”Stoga ćemo na tragu razgovora koje smo danas imali nastaviti podsticati na postizanje dogovora koji bi omogući kvalitetno funkcionisanje institucija BiH izborni proces”, naveo je Plenković.

On je podvukao da nije dobro da se ono što je dogovoreno  1995. demontira u praksi u kojoj se Hrvati ne osjećaju adekvatno zastupljeni.

Plenković je naglasio da Hrvatska želi  nastaviti aktivan dijalog sa BiH, te da će tokom  proljeća biti održana zajednička sjednica Vlade RH i Savjeta ministara,  moguće i veliki privredi forum, te raditi na unapređenju privredne saradnje, energetske i saobraćane infrastrukture i pomoći BiH na putu prema EU.

”Početkom 2016. godine napravili smo snažne iskorake da se naprave preduslovi za predaju zahtjeva za članstvo BiH u EU.  Mi svim srcem želimo pomoći BiH na tom putu. To je to okvir politike BiH  i na tom tragu ćemo raditi u budućnosti”, rekao je Plenković

Komentarišući pregovore oko izbornog zakonodavstva u BiH i presude ”Sejdić-Finci”, Plenković je kazao da mu nije poznato da je bio bilo kakav međunarodni forum i da se međunarodna zajednica odmiče od dejtonskog sporazuma. ”S te strane, mislim da trebamo tražiti rješenje koje će biti uključivo ali koje neće eliminsati osnove ustava BiH. Što se tiče ideje o provođenju presude ”Sejdić-Finci” mi je moramo čitati onako kako piše, a to je da nema diskriminacije manijskih naroda”, dodao je Plenković.

Ponovio je da u BiH uvijek dolazi kao prijatelj i susjed i kao neko ko zagovara BiH, sva tri naroda i sve koji žive u BiH. ”Te činjenice su jasne i mi nemamo druge politike osim da budem pozitivni i konstruktivni i slati poruke podrške i mira. Vjerujem da su današnji razgovori doprinijeli smirivanju tenzija. Ja ću moje kolege u Vijeću EU izvijestiti o situaciji u BiH i koliko moramo biti fokusirani na BiH i pomoći. Ono što mi kažemo tamo, ljudi će uzeti pažljivo”, kazao je Plenković.

 

Naveo je da je u Bih došao s najboljim namjerama.  ”Želimo da se riješi anomalija koja od 2006. muči Hrvate  BiH, kada bi se tu džentlmenski vratilo na praksu koja je bila prije, mislim da imamo šansu da BiH dobro funkcioniše i da Hrvatska podržava BiH”, kazao je Plenković.

 

Čović je naveo da su Plenković i Hrvatska među najvećim prijatelja BiH. ”Danas, u teškim trenucima za BiH, došao je da nas ohrabri da napravimo dogovor unutar konstitutivnih naroda i dogovor oko izbornog zakonodavstva, te da pita šta Hrvatska može pomoći”, kazao je Čović.

On je naglasio da je Ustav BiH jasno definisao poziciju konstitutivnih naroda, te da je konstitutivnost natrovljujuća kategorija i da to nije tema za razgovor. ”Mi idemo da dogradimo Ustav da bi ispoštovali sve presude Suda u Strazuru i stoga smo ponudili da uz predstavnike hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda budu navedeni da se biraju  i oni koji se tako ne izjašnjavaju.  To je rješenje koje može biti prihvatljivo svima”, kazao je Čović.

On je dodao da je ova godina je prostor za dogovor, te da su za 17.  decembar zakazano četverodnevni razgovori o izmjeni izbornog zakonodavstva koji su šansa za dogovor.

Plenković se danas u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom, potom sa rukovodstvom oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te sa kardinalom Vinkom Puljićem.

Prethodni članakPLENKOVIĆ STIGAO U MOSTAR, POČEO SASTANAK S ČOVIĆEM
Naredni članakHrvatska se usprotivila uvođenju sankcija Dodiku