Plenković u Predsjedništvu želi vidjeti Kordića?!

 

”Andrej Plenković u Predsjedništvu BiH želi vidjeti gradonačelnika Mostara Marija Kordića”, objavio je hrvatski sedmični magazin Nacional.

Nacional navodi da se hrvatski premijer nada da bi kandidatura i Kordićeva pobjeda mogle ”otvoriti put ozbiljnijoj i trajnijoj harmonizaciji odnosa” u BiH, a naročito ”proširiti mogućnosti kompromisa Hrvata i Bošnjaka”.

No, kad su pušteni prvi probni baloni oko Kordićeve kandidature za Predsjedništvo BiH, on je to demantovao navodeći da je u potpunosti posvećen Mostaru.

Nacional tvrdi da je je iz dobro obaviještenih izvora bliskih HDZ-u protekle sedmice saznao da je predsjednik hrvatske vlade i HDZ-a spreman podržati inicijativu da HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda kandiduje umjerenog političara te stranke mlađe generacije, a ne posljednjeg pripadnika ratne generacije hrvatskih političara u BiH, dugogodišnjeg predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Visoki politički izvor iz HDZ-a o tome je za Nacional rekao: ”On odlično kotira, o tome se naveliko govori, a mnogi ga vide kao najbolje rješenje”.

Nacional navodi da bi, ukoliko HDZ BiH povuče taj potez, Kordićeva kandidatura mogla otvoriti put i njegovom preuzimanju HDZ-a BiH te konačnom kraju Čovićeve karijere koji je, kako se navodi, ”načet korupcijom” i ”opterećen negativnim teretom”.

”To nije tema, fokus je na Mostaru”, kratak je odgovor koji smo dobili kad smo pokušali načeti priču o onome što se šuška posljednjih dana a to je da mostarski gradonačelnik Mario Kordić ide u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

Prethodni članakU aprilu više od 50.000 turista u Federaciji
Naredni članakVučić nakon polaganja zakletve “Srbija će uvijek biti uz Srpsku, naš cilj je poštovanje Dejtona” (VIDEO)