Plenković razgovarao s finskom premijerkom “BiH treba dobiti kandidatski status EU, ali i promijeniti izborni zakon”

epa09927783 Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic arrives at the High-Level International Donors' Conference for Ukraine, at the National Stadium in Warsaw, Poland 05 May 2022. The conference is organized by Poland and Sweden in cooperation with the presidents of the European Commission and the European Council. EPA-EFE/Rafal Guz POLAND OUT

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon današnjeg sastanka sa premijerkom Finske Sanom Marin kazao je da Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status u EU i provesti izbornu reformu.

Plenković je kazao da je premijerki Marin objasnio važnost izmjene Izbornog zakona kako bi “izbori bili pravedni i kako bi hrvatski narod bio ravnopravan i da Hrvati biraju svoje predstavnike”.

– Godine 2016. u februaru kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo, mi smo tada napravili veliki lobistički napor. Smatramo da bi bilo dobro i da BiH dobije status kandidata i da se postigne dogovor oko Izbornog zakona – kazao je premijer.

Dodao je da Hrvatska daje najveću podršku BiH za ulazak u EU.

– Smatramo da bi bilo dobro da i BiH dobije status kandidata, a da se pritom, naravno, napravi korak koji je ključan, a to je da se postigne dogovor o izmjenama Izbornoga zakona i ograničenim ustavnim reformama koji bi omogućio da svi narodi u BiH i drugi građani budu ravnopravni – rekao je Plenković, prenosi Kliks.

Prethodni članakKukuruz pojeftinio, meso neće: Stočari poručuju da cijena svinjetine neće padati, iako žitarice sada koštaju manje
Naredni članakStručnjaci upozoravaju: Podvarijante omikrona mogle bi izazvati novi talas korone