PLENKOVIĆ POZVAO NA NASTAVAK PREGOVORA U BIH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andreje Plenkoviće pozvao je danas na nastavak pregovora političkih aktera u BiH, poručivši da se reforma Izbornog zakona i ograničena ustavna reforma, temeljene na provođenju presuda domaćih i stranih sudova, trebaju žurno dogovoriti.

Plenković se danas u Banskim dvorima u Zagrebu sastao sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Iz HDZ-a je saopšteno da je Plenković istakao da je neprihvatljiv nastavak postojeće prakse, po kojoj brojniji konstitutivni narod Bošnjaci u Federaciji BiH nadglasava malobrojniji konstitutivni narod Hrvate, te mu bira predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda u BiH.

Dodao je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći u postizanju dogovora koji će osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih u BiH, a s kojom Hrvatska želi graditi dobrosusjedske odnose te intenzivirati privrednu suradnju.

Na sastanku se razgovaralo o zastoju reforme izbornog zakonodavstva BiH te aktualizaciji navedene problematike na evropskom i globalnom nivou u svjetlu zaštite stabilnosti, mira i napretka BiH.

Na tragu dokumenata Europske unije, osobito nedavno usvojenog Strateškog kompasa i predstojećeg izvješća o BiH, istaknuto je da je reforma izbornog zakonodavstva jedan od ključnih koraka za stabilizaciju i funkcionalnost BiH.

”Opstruisanje i odugovlačenje prijeko potrebne izborne reforme ozbiljno će narušiti odnose između naroda u BiH, ali i put prema Evropskoj uniji”, istakao je Čović. Naglasio je da ključni segmenti Izbornog zakona koji omogućavaju legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda moraju biti ugrađeni u konačno rješenje poštujući Ustav BiH.

 

 

Prethodni članakSaobraćajna nesreća na dionici Mostar-Nevesinje
Naredni članakSUTRA VELIKI ČETVRTAK Sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika