PLENKOVIĆ OTVORIO SAJAM PRIVREDE U MOSTARU

Imaćete ogromnu podršku Hrvatske na svom evropskom putu, rekao je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković otvarajući 25. međunarodni sajam privrede  u Mostaru.

-Taj put biće zahtjevan, ali vrata EU su za vas otvorena. Za BiH je ovo prekretnička odluka, naveo je Plenković ističući da će se i dalje raditi na unapređenju bilateralnihnodnosa Hrvatske i BiH.

Naveo je da su svi prošli krize i da ke sada faza oporavka privrede.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je juče urađena važna stvar uspostavljanjem redovne avio linije, i da će to biti veoma važna linija sa Srbijom i svijetom.

„Postalo je tradicija da se ovdje srećemo i razgovaramo i da nerijetko gledamo ko će koga uhvatiti za gušu. Gledamo kako ćemo jedni protiv drugih da se borimo i da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspije, nadam se da će to da se promjeni“, rekao je Vučić.

Kaže da mu je Plenković iznio niz primjera na račun Srbije i da će gledati da se to ispravi.

„Ako je istina da su novinari iz Hrvatske napadnuti u Pančevu to će se ispraviti…Nadam se da ćemo imati više iskrenosti u svim odnosima jer vjerujem da zajedno možemo bolje da napredujemo. Nismo lošiji od onih koji hoće da nam budu tutori i mentori“, poručio je Vučić pozivajući sve kompanije iz Srbije da blisko sarađuju sa svima u BiH i Hrvatskoj.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH kazala je da ova manifestacija svake godine nanovo obnovi sve koji se okupe.

Govoreći o Sajmu rekla je da je ova manifestacija postala brend Mostara i razvojni čimbenik u BiH.

Izrazila je da se nada da će se nastaviti sa jačanjem saradnje, ali i da je nedopustiva alibi politika ako se želi raditi.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak je rekla da će do 20. aprila biti organizovano mnoštvo stručnih skupova, konferencija i niz drugih značajnih zbivanja. Bošnjak kaže da su brojne firme iz Hrvatske i drugih zemalja svoj put u BiH trasirale putem mostarskog sajma.

„Ovaj sajam jeste i treba biti jedan od pokretača privrednog razvoja“, poručila je Bošnjak.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da osim što sjam slavi godišnjicu, poseban je što je u godini kada BiH otvara pregovore sa Evropskom unijom.

„Premijer RH Andrej Plenković ovdje svjedoči da BiH nema većeg zagovaratelja na putu u EU od Hrvatske. Danas šaljemo jasnu poruku da je Mostar i BiH već u EU. Tu su naši prijatelji iz Srbije i predsjednikom Vučićem koji je juče došao sa prvim avionom na liniji Beograd-Mostar i uspostavio još jedan most prijateljstva“, rekao je Kordić.

Dodaje daje Mostar predvodnik mnogih pozitivnih procesa u BiH, a da je želja da se radi još bolje.

Sajmu prisustvuju i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, kao i drugi ministri u Savjetu ministara BiH, dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH, Dragan Čović, premijer FBiH, Nermin Nikšić, specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, federalni ministri i ministri iz Vlade Srpske, kantonalni premijeri i ministri i brojni predstavnici opština u BiH.

Prethodni članakKošarac sa Satlerom: Uplitanje stranaca glavna prepreka putu BiH ka EU
Naredni članakSajam privrede u Mostaru; Vučić: Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji