Plenković o SKANDALU S KUNOM na kovanici evra: “Trebalo je reći ‘ja sam taj i taj’, mogu li da koristim vašu fotografiju”

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas povodom skandala sa plagiranim motivom kune na hrvatskoj kovanici evra da je riječ o nepotrebnoj “neugodnosti” i da je pobjednike na konkursu pitao da li je iko od njih u HDZ jer se plašio da bi se nešto moglo dogoditi.

Radi se o kovanici na kojoj se nalazi motiv kune, koji je, kako se ispostavilo, preuzet s fotografije jednog britanskog fotografa bez dozvole. Stjepan Pranjković, autor sporne hrvatske kovanice evra je obavestio dopisom Hrvatsku narodnu banku (HNB) da povlači svoj predlog.

– Trebalo je reći “ja sam taj i taj, mogu li da koristim vašu fotografiju”, nešto platiti ako treba i to bi onda bilo drugačije. Autori su potpisali izjavu da je sve što su dali njihovo. Ovo je jedna neugodnost koja je nepotrebna. Bitno je da se pogleda drugo ili treće rešenje, odabere jedno, i da se ide dalje – rekao je Plenković na konferenciji za novinare, prenosi Index.

Dodao je da je dobitnike pitao da li je iko u HDZ jer se bojao da bi nešto moglo da se dogodi.

– Mislim da se treba poštovati akademska prava – rekao je Plenković.

Autor prvonagrađenog rešenja, Pranjković je, podsjeća hrvatski portal, za svoj rad dobio 70.000 kuna (oko 9,300 evra), a on je autor i dva drugoplasirana rada, za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna (po 4.640 evra).

Šta će se dalje događati u vezi sa ovim slučajem i dizajnom hrvatske kovanice evra biće odlučeno danas, dodaje se u informaciji.

Ovim povodom se ranije tokom dana oglasilo i Hrvatsko dizajnersko društvo, koje je poručilo da očekuje ”preuzimanje odgovornosti HNB za neprofesionalno sprovođenje konkursa za dizajn koji je rezultirao neveštim, nedizajnerskim i spornim rešenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Evropi”.

Prethodni članakKošarac uputio urgenciju: Turkovićeva da se posveti problemu Trgovske gore
Naredni članakNEMA KRAJA POSKUPLJENJIMA Cijena benzina i dizela u Srpskoj ponovo skače