Plenković: Navijači otišli u Grčku da bi pravili krivična djela

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su hrvatski navijači, koji su uhapšeni u Grčkoj, unaprijed znali da ne mogu gledati utakmicu i da su tamo otišli da naprave incident.

 -Ako je UEFA donijela odluku da se gostujućim navijačima zabranjuje prisustvo na stadionu, onda nije bilo drugog razloga da idu u Grčku već da naprave incident. Mi ne smatramo da su ratni zarobljenici, već ljudi koji su svjesno, neki vrlo mladi pa su možda zavedeni, otišli praviti krivična ili prekršajna djela – rekao je Plenković.

On je naveo da je jedan grčki državljanin poginuo, što smatra da nije dobro i da je imalo reputacijsku štetu za Hrvatsku koju su išli brzo da poprave i, kako kaže, uspjeli su u tome, prenose hrvatski mediji.

Plenković je rekao kako njegov i stav predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o uhapšenim Hrvatima u Grčkoj nisu isti, već različiti, naglasivši da im Vlada pruža pravnu i konzularnu pomoć, a da su im Milanovićeve izjave štetile.

– Osuđujemo nasilje i huliganizam. U tome smo jasni, ali isto tako kao odgovorna Vlada dajemo podršku i pružamo pravnu i konzularnu pomoć hrvatskim državljanima – rekao je Plenković.

Prethodni članakTadić: Rušenjem Ustava ruše se temelji mira u BiH
Naredni članakRAZLIČITI SIMPTOMI Kako nagle promjene vremena utiču na ljudski organizam