Plenković: Hrvatska je tu da uzme BiH pod ruku i da što prije uđe u EU

BRISEL – Nakon što je u Briselu na prijedlog Hrvatske u četvrtak usvojen Strateški kompas u kojem je istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da je cijela EU prepoznala ustavnu arhitekturu BiH.

Prema njegovim riječima, u zaključcima ovog dokumenta se jasno daje signal da je Evropska unija spremna da se dodatno angažuje s predstavnicima političkih stranaka u BiH da se postigne dogovor u Izbornom zakonu.

“Ovo je dobrosusjedski i dobronamjerni napor Hrvatske da bi se pronašla rješenja koja će omogućiti stabilnu BiH. Čini mi se da smo ove sedmice dobili jedan dobar paket koji je snažan podsticaj političarima u BiH”, rekao je Plenković u Briselu, prenijela je zagrebačka N1 TV.

Dodao je da, ako je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo nešto što izgleda kao separatizam i ako EU ima problema i to osuđuje, mnogi se pitaju kako to da je Dragan Čović saveznik Dodiku u BiH.

“Oni što postavljaju pitanja, neka traže odgovore. BiH je takva kakva je. Naša je uloga da relaksiramo tenzije, obnovimo savezništvo i dovedemo sve lidere da se taj dogovor postigne. Kada se to napravi, svi će imati koristi, ali to ne smije ostati na onome na čemu smo sada. To nije normalno, ja njima svima kažem: ‘Da ste vi na našem mjestu i da graničite tolike kilometre, isto bi govorili’. Hrvatska je tu da uzme BiH pod ruku i da što prije uđe u EU”, rekao je Plenković.

Na pitanje kako tumači to da je opozicija u BiH odbacila sankcije Rusiji, hrvatskih premijer kaže da su “odmah to i objasnili”. “BiH polako dolazi u fazu izborne kampanje i sami od sebe su pokrenuli inicijativu da budu glavni inicijatori. To je nešto što se u normalnim okolnostima ne događa…. Moramo to malo detaljnije da ispitamo…”, rekao je Plenković.

Prethodni članakIvanka Marković više nije poslanik SDS-a
Naredni članakČOVIĆ: ZAHVALJUJUĆI PLENKOVIĆU IMAĆEMO NOVU ŠANSU