Plenković: Bez izborne reforme nije moguća funkcionalnost institucija BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je da bez izborne reforme u BiH neće biti omogućena legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda niti funkcionalnost institucija BiH.

Plenković je objavio na Tviteru da je nakon raspisivanja opštih izbora u BiH razgovarao sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem o daljim naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i važnosti jedinstva HNS-a.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović predložio je danas Plenkoviću sazivanje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog, kako je naveo, opasnosti da će Hrvati u BiH izgubiti ravnopravnost i ustavna prava, jer se izbori planiraju provesti po postojećem “diskriminatorskom” Izbornom zakonu BiH.

Čović je naveo danas da je odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da raspiše opšte izbore bez neophodne izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija, suprotna vladavini prava i predstavlja direktnu prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH.

On je u pismu međunarodnoj zajednici najavio da će HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH, čime će se, kako je ocijenio, obezbijediti potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH.

CIK BiH danas je većinom glasova odlučila da se opšti izbori u BiH održe 2. oktobra na osnovu postojećeg Izbornog zakona BiH.

Prethodni članakNesreća u Mostaru: Prevrnuo se policijski kombi
Naredni članakMilanović traži sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost zbog izbora u BiH