Plava oaza BiH

Neum je jedini grad Bosne i Hercegovine na Jadranskoj obali. Smješten je na brdovitom priobalju zaljeva Neum – Klek. Opština ima površinu od 226 km2 i raspolaže sa velikim brojem ležaja u hotelima i privatnom smještaju.

  Neumska rivijera duga je 9 km, a zahvaljujući razvedenosti obale ta je dužina 24 km. Dobio je ime po “starome Neumu”, smještenom 2 km od obale prema unutrašnjosti. Neum je grad iznikao na strmim obroncima zaljeva u drugoj polovini prošlog vijeka. Izgradnja Neuma je intenzivno krenula izgradnjom Jadranske magistralne ceste 1965., a posebno nakon osnivanja opštine 1978. 

Geografski, Neum pripada regiji JUŽNI JADRAN, u trokutu turističkih regija MAKARSKA – MOSTAR – DUBROVNIK, i od otvorenoga mora Jadrana zaklonjen je poluostrvom Pelješac, poluostrvom Klek i njihovim prekrasnim uvalama, lučicama i turističkim i ribarskim naseljima.

Povezanost

Jadranska magistralna cesta, koja prolazi kroz grad, povezuje ga sa Dubrovnikom (66 km) na jugu, te Pločama (35 km), Makarskom (80 km) i Splitom (140 km) sa sjeveru.

Dubrovački aerodrom Ćilipi udaljen je 90 km, aerodrom Mostar 70 km i aerodrom Split 170 km. Ovakva povezanost otvara Neumu izvrsne mogućnosti turizmu tokom cijele godine. 

Klima

Krasi ga  mediteranska klima, s puno sunčanih dana. Temperatura mora u julu i augustu je i do 32°, a zime su blage s vrlo rijetkim snijegom.

Čisti primorski zrak, šetnja obalom, noćna zabava, sportovi na vodi ostat će vam dugo u lijepom sjećanju. Hercegovačka izvorna kuhinja i razni morski specijaliteti od ribe, rakova, školjki samo su dio bogate gastro ponude u hotelima Sunce”,”Neum”, “Zenit”, “Stella” kao i u drugih desetak porodičnih hotela i motela. Zaleđe Neuma je bogato nasadima maslina i vinograda, idealno područje za ljubitelje agroturizma.

Za razliku od većine destinacija u kojima festivali i manifestacije traju jedanu ili dvije sedmice , manifestacija „Neumsko ljeto“ traje čitavu sezonu. Održavaju se razna kulturna i zabavna događanja – od galerijskih izložbi, književnih večeri do etno festivala i folklornih večeri.

U Neumu se svakog ljeta, u drugoj polovini avgusta održava se tradicionalni Hrvatski muzički festival “Etno fest Neum”.
Neum raspolaže sa savremenim sportskim centrom, pogodnim za pripreme fudbalskih ekipa u zimskom periodu. U Neumu je vrlo aktivna i Muzej sa velikim brojem slika.

Nacionalni spomenici

Osim prirodnih ljepota u Neumu se može vidjeti i veliki broj nacionalnih spomenika.  Na području opštine Neum nalazi se 7 nacionalnih spomenika uvrštenih na glavni popisKomisije za nacionalne spomenike BiH. To su Hutovska tvrđava ili Hutovski grad, koji se nalazi na uskoj cesti iz Hutova prema Neumu, podno planine Žabe, zapadno na brdu od Hutova. Smješten je na strateškom mjestu, na vrhu prijelaza, kuda su prolazili karavani soli iz Stona prema unutrašnjosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Crkva sv. Ane nalazi se u mjestu Gradac. Proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Sagrađena je malo prije 1619. godine, kada je i posvećena, a u literaturi se za godinu posvećenja navodi i 1622. Kao graditelj crkve se spominje fra Blaž Gračanin.

Kamena ploča s natpisom Radovca Vukanovića nalazi se u mjestu Gornje Hutovo i takođe je proglašena nacionalnim spomenikom.  Prema arheološkim spisima nastala je u 15. Vijeku, a poznata je od kraja 19. Vijeka.

Nekropola na Crkvini nalazi se pored mjesta Hutovo, a sam lokalitet nalazi se uz put koji vodi prema Popovom polju.   U njenoj blizini je i nekropola Karasivica ili Drijenjak sa stećcima. Svi koji se odluče obići nacionalne spomeniku trebaju svratiti i do Nekropole Brštanica, Nekropole Međugorje kod Glumine i do Arheološkog nalazišta Vranjevo selo.

Prethodni članakStrah od drugog talasa korone raste među stručnjacima
Naredni članakRADOST BAJRAMA: Imami donijeli baklavu bjelopoljskom parohu