Pistorijus: Njemačka mora biti spremna ako dođe do napada Rusije

Njemačka bi trebalo da bude spremna da odgovori na mogući ruski napad, upozorio je ministar odbrane te države Boris Pistorijus. On je tim povodom rekao da se Njemačka i njeni saveznici iz NATO-a moraju posvetiti jačanju vojnih sposobnosti.

– Ako Njemačka želi da bude spremna za napad za koji ne znate da li će i kada će doći, mora da se naoruža, što trenutno radimo zajedno sa saveznicima u NATO-u – rekao je Pistorijus u intervjuu za ZDF.

Ministar odbrane Njemačke naveo je da je “odvraćanje jedino efikasno sredstvo za pozicioniranje protiv agresora od samog početka” zato što signalizira potencijalnom protivniku da je meta sposobna da uzvrati udarac. Međutim, da bi to postigla, Njemačka mora da ima “legitimno sredstvo odvraćanja” i da bude u stanju da “vodi rat na koji je primorana”, dodao je on.

Komentarišući potencijalni scenario u kojem je Rusija napala Baltik, Pistorijus je primijetio da Berlin formira “Litvansku brigadu”. Očekuje se da će grupa koju čini oko 4.800 vojnika biti spremna do 2027. godine i da će biti prva njemačka jedinica koja će biti stalno stacionirana u inostranstvu od Drugog svjetskog rata.

Pistorijus je izjavio da bi Rusiji, zbog sukoba u Ukrajini, bilo potrebno najmanje nekoliko godina da bude spremna za ofanzivu punog obima i da zemlje Zapada treba da iskoriste vrijeme da se intenzivno naoružaju.

Njemački tabloid “Bild” pisao je ranije ovog mjeseca, pozivajući se na povjerljivi dokument, da se Njemačka priprema za scenario u kome Rusija pokreće “otvoreni napad” na NATO sredinom 2025. godine, poslije velikih pobjeda u Ukrajini. Moskva je ismijala ovo predviđanje kao “prognozu na osnovu zodijaka”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odbacio je tvrdnje da bi Rusija mogla da napadne NATO kao “potpunu glupost”, tvrdeći da Moskva u tome nema “nikakav geopolitički, ekonomski… ili vojni interes”.

Prethodni članakAmbasada Rusije: Štetan korak Lagumdžije za prijateljske odnose BiH i Rusije
Naredni članakOpština Gacko sufinansira kupovinu stanova za mlade bračne parove