Petrović: Srpska mnogima trn u oku, nelegalni Šmit konačno da se udalji iz BiH

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je da je Republika Srpska mnogima trn u oku, te da im smeta njena politička, ekonomska i privredna stabilnost.

Petrović je naglasio da je podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića još jedan pogrešan korak Tužilaštva i Suda BiH koji su pod značajnim pritiskom dijela međunarodne zajednice.

– Oni na ovaj način samo izazivaju nestabilnost u BiH, jer stabilna Republika Srpska sigurno ne odgovara nekim elementima, prvenstveno stranim. Očigledno je da su Sud i Tužilaštvo, pogotovo Ustavni Sud BiH, pod potpunom kontrolom stranih struktura. Mi smo, možemo komotno reći, kolonijalna zemlja u kojoj se odluke donose na nekim drugim adresama – istakao je Petrović.

On je naveo da narod Republike Srpske sam bira svoje predstavnike na izborima. “Izbori koji su održani prošle godine pokazali su izbornu volju građana Srpske i shodno tome bilo bi logično da se njihova volja i prihvati. Milorad Dodik je nepobjediv na izborima, a to što nastoje da ga sruše na neke druge načine – prevarili su se, jer takvo ophođenja prema pobjednicima na izborima je krajnje nepravedno, nekorektno i neprihvatljivo – rekao je Petrović za Herceg televiziju, dodavši da to može samo da produbi krizu u ovako krhkoj BiH.

Dodao je da su Republika Srpska i srpski narod izdržali i mnogo gore trenutke, pa će izdržati i ove.

Govoreći o Kristijanu Šmitu koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, Petrović je rekao da o njemu dovoljno govori činjenica da je njemačka vlada obustavila infrastrukturne projekte u Srpskoj pod njegovim uticajem.

– On je javno pozvao investitore da ne dolaze u Republiku Srpsku. Zamislite visokog predstavnika koji u 49 odsto teritorije BiH ne može da dođe, jer ga niko ne priznaje niti prihvata. Logično je da treba da se udalji sa pozicije koju je zauzeo, s obzirom na činjenicu da u polovini BiH nije dobrodošao jer nije legalno ni izabran – ukazao je Petrović.

On je naglasio da su sva njegova nametanja zakona suprotna volji izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini, a ako neko nešto nameće logično je da time svjesno izaziva krizu.

Prethodni članakTeška saobraćajna nesreća na Kvanju, više teško povrijeđenih osoba
Naredni članakTREBINJE: GRADSKI PARLAMENT O OSNIVANJU SLOBODNE ZONE