Petrović: Obezbijeđeno 800 miliona evra za izgradnju pet objekata

Elektroprivreda Republike Srpske jedina na Balkanu ima dogovorenu izgradnju 430 megavata instalisane snage u pet objekata za šta je obezbijeđeno 800 miliona evra, izjavio je večeras generalni direktor preduzeća Luka Petrović.

– Prošle godine Elektroprivreda je ostvarila istorijski rezultat. Sva preduzeća u sistemu su poslovala pozitivno i imali smo najveći prihod. Neto dobit je 80 miliona KM, ali su pojedinačne dobiti znatno više – rekao je Petrović za Alternativnu televiziju.

On je istakao da su smanjeni distributivni gubici i zadržan investicioni zamah koji je počeo prije nekoliko godina.

– U Evropi nedostaje energije, a mi smo jedinstveni zato što imamo višak, kao i započete investicije. To je garancija da ćemo višak energije imati i narednih nekoliko godina – dodao je Petrović.

Prema njegovim riječima, cijena električne energije u Republici Srpskoj je najpovoljnija na Balkanu, a opozicija iz populističkih razloga i neznanja priča o poskupljenju struje i privatizaciji elektroenergetskog sektora.

– Elektroprivreda Republike Srpske je postupila po evropskim modelima kako ne bi poskupjela struja za građane. Imamo 5.000 gigavat-časova električne energije godišnje, a za građane je potrebno 3.600, što znači da smo omogućili da više godina ne bude povećana cijena struje – rekao je Petrović.

On je naglasio da Elektroprivreda Republike Srpske ima ugovore o poslovno – tehničkoj saradnji sa preduzećima u regionu.

– Republika Srpska će moći da ponudi aranžman od 25 godina sa fiksnim cijenama električne energije za proizvodne pogone što je strateški cilj. Nažalost, pojedince u Federaciji BiH ne raduje ono što radimo – kaže Petrović.

On je napomenuo da Elektroprivreda Republike Srpske ima ozbiljne zahtjeve za ulaganja investitora iz Turske, Kine, Rusije, Izraela i Njemačke.

Prethodni članakPOBIJEDIO U PRVOM KRUGU: Vučić ima ogromnu prednost po prvim rezultatima RIK-a
Naredni članakBroje se glasovi u Mađarskoj, prema prvim rezultatima Orbanova stranka osvojila 60 odsto