Petrović o odluci Ustavnog suda: Građani najviše ispaštaju, njih 86 odsto plaćaće veće račune za struju

Zaprepašteni smo odlukom Ustavnog suda Republike Srpske da poništi odluku Regulatorne komisije za energetiku Srpske, kojom su uvedene tarifne grupe u javnom snabdijevanju, rekao je Luka Petrović, v.d direktora MH Elektroprivrede Republike Srpske.

Sve će se, kaže Petrović, odraziti na građane, tačnije, za 86 odsto građana struja će biti skuplja.

Kaže da je Ustvni sud donio odluku da sada oni, koji su trošili više električne energije plaćaju jeftiniju struju, a ovi koji su, kako ističe, koristili racionalno, plaćaju po većoj cijeni.

– Kada se sve sabere, građani koji su neracionalno trošili struju, dobiće sniženje računa za mart, a oni koji su racionalno trošili, dobiće povećanje – navodi Petrović.

Ističe da je odlukom, koju je Ustavni sud poništio, predviđeno da građani koji troše do 500 kilovatčasova električne energije plaćaju najniže cijene u Evropi, od 500 do 1.500 malo veće, a preko 1.500 kilovatčasova da plaćaju po znatno većim, tržišnim cijenama.

Navodi da će povećanje odrediti Regulatorna agencija za energetiku.

– Ispostaviće se jedinstvena cijena i za racionalne i za neracionalne kupce. Racionalnih kupaca, odnosno kupaca koji imaju normalnu potrošnju ima 86 odsto i njima će se sigurno povećati cijena struje, upravo zbog ove odluke Ustavnog suda – kaže Petrović, dodajući da će sada najviše ispaštati grašani.

Petrović kaže da kada su dobili ovu vijest, mislili su da se radi o odluci Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na jučerašnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Prethodni članakDANAS ZASJEDAJU NEVESINjSKI ODBORNICI
Naredni članakGrad Trebinje ponovo nosilac epiteta turističkog mjesta