Naslovnica Biznis PETROVIĆ NA SET-u: REGIONALNA SARADNJA I ZAJEDNIČKI PROJEKTI

PETROVIĆ NA SET-u: REGIONALNA SARADNJA I ZAJEDNIČKI PROJEKTI

Nakon svečanog otvaranja petog Samita energetike u Trebinju, u pozorišnoj sali Kulturnog centra održana je prva panel-diskusija pod nazivom „Povezivanje i umrežavanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske politike EU“.

Moderator panela prof. dr Nikola Rajaković je istakao da su se svi učesnici panela složili kako je umrežavanje elektroprivrednih preduzeća u regionu neophodno, te da je region kao cjelina jači u svim aspektima.

„Ovaj panel je odgovorio na ključno pitanje, da li nam je potrebno više umrežavanja i na koji način. Odgovor je jasan – treba nam umrežavanja, region kao cjelina je jači po svim aspektima. Regionalne projekte koje smo započeli moramo što je moguće prije privesti kraju, a isto tako moramo započinjati nove projekte i kretati se u tom smjeru. Jedan od veoma značajnih projekata, na koje je ukazano danas, jeste regionalno tržište električne energije. Svi smo konstatovali da sigurnost isporuke električne energije, održivost energetskog sektora, kompetitivnost sektora mogu da se prevedu u funkciju umrežavanja i da umrežavanje doprinosi tim dobrim performansama elektroenergetskog sistema. Govorili smo o planovima, o aktuelnim dešavanjima, otvorene su i nove teme i možemo zaključiti da je panel u velikoj mjeri odgovorio na naša očekivanja“, naveo je profesor Rajaković.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović je, osvrćući se na novinarsko pitanje, podsjetio na značaj projekta iskorištavanja srednjeg i donjeg toka rijeke Drine.

„Prije par sedmica iznjedrila se ideja oko iskorištavanja voda rijeke Drine, prvenstveno srednji i donji sliv. S obzirom na to da je u tom dijelu Drina granična rijeka između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, došlo se na ideju da i Federacija i Republika Srpska sa istim procentima supstituišu korištenje, a da drugu polovinu korištenja rijeke Drine ima Srbija. Prisutna je politička volja i saglasnost da se to radi, sada moramo naći rješenje gdje registrovati kompaniju koja bi zajednički gradila tih sedam elektrana. Ovo je ozbiljan projekat i siguran sam da je nekoliko godina potrebno za razvoj projekta, kojim ćemo napraviti regionalnu saradnju sa srednjom i donjom Drinom“, dodao je Petrović.

Petrović je izrazio nadu da će se spor sa Hrvatskom oko ulaganja u RiTe „Gacko“ riješiti mirnim putem, zbog buduće saradnje Srpske i Hrvatske.

„Arbitraža je posljednji stepen regulisanja nekih pravnih problema, mi prije svega toga imamo mirno rješavanje spora, druga faza su lokalni sudovi, a treća arbitraža. Vjerujem da ćemo mirnim rješavanjem uspjeti staviti tu prošlost na sto, ali i budućnost. Mi sa Hrvatskom imamo dvije kontaktne tačke, to su HE Dubrovnik i TE Gacko. Cilj nam je da vlade kao većinski vlasnici svih objekata, imenuju radne timove koji će analizirati i jedan i drugi problem. Siguran sam da ćemo mirnim putem definisati budućnost, jer imamo mnogo zajedničkih projekata koje bi trebalo realizovati“, rekao je direktor ERS-a.

Prvi dan Samita energetike u Trebinju biće završen panelom „Planiranje razvoja i vođenje EES s ciljem povećanja integracije OIE i ubrzanja energetske tranzicije“.

 

Prethodni članakPredsjednik Dodik dao podršku Lani Pudar
Naredni članakCvijanovićeva čestitala Brnabićevoj: Uvjerena sam da ćete rukovoditi parlamentom u interesu Srbije