PETROVIĆ: ELEKTROPRIVREDA REPUBLIKE SRPSKE OSTVARILA REKORDNU DOBIT 144, 8 MILIONA KM

TREBINJE – Kompanija “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ ostvarila je prošle godine rekordnu dobit od 144,8 miliona KM, izjavio je danas generalni direktor preduzeća Luka Petrović.

Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare ERS-a u Trebinju rekao da je prošla godina bila izuzetno povoljna hidrološki, uz stabilniji rad termoelektrana, što je doprinijelo tom ukupnom rezultatu.

On je napomenuo da ne očekuje da će poslovanje ERS-a u ovoj godini biti kao prošle godine, najviše zbog toga što su već vidljivi padovi cijena struje na spoljnim tržištima i berzama, zbog čega su pali i prihodi ERS-a iz izvozne cijene struje.

Petrović je istakao da je ERS jedina elektroprivreda na Balkanu koja ima toliko započetih investicija u javnom sektoru, među kojima je najznačajnija HE “Dabar”.

On je najavio i da je ERS uradio sve što je potrebno da ne dođe do pomjerana cijena struje koje su najniže u regionu i Evropi za građane i javno snabdijevanje.

Na konferenciji je istaknuto i da ERS radi i planira realizaciju investicija vrijednih gotovo tri milijarde KM u obnovljive izvore energije.

 

ZA GRAĐANE SRPSKE I DALjE NAJPOVOLjNIJA CIJENA STRUJE U REGIONU I EVROPI

Petrović je izjavio da je “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ uradila sve da u ovoj godini ne bude pomijeranja cijena struje, koje su i dalje najniže u regionu i Evropi za građane i javno snabdijevanje.

Petrović je rekao je to omogućeno zahvaljujući racionalizaciji i smanjenju troškova u cijelom sistemu, što je praćeno i investicijama u energetskom sektoru koje su doprinijele dodatnom smanjenju troškova i uštedama.

“Građani koji troše do 500 kilovat-časova električne energije, a takvih je 86 odsto, i dalje će imati najpovoljniju cijenu struje na Balkanu, odnosno oko 29 evra po megavat-času”, naveo je Patrović.

On je dodao da je samo oko dva odsto onih potrošača koji troše više od 1.500 kilovat-časova, navodeći da je za njih ta cijena energija viša i od tržišne.

“Mi smo nastojali da onaj ko troši racionalno struju bude i zaštićen i da mu bude niži račun za struju, što građani dobro znaju”, rekao je Patrović.

On je dodao i da je Ustavni sud Republike Srpske oborio prethodni tarifni sistem za obračun cijena struje zbog nomenklature, odnosno obilježavanja ili imenovanja prethodnih podgrupa potrošnje.

“Cijene struje na tržištu za privredu su 65 evra, dok, recimo, u Srbiji i Hrvatskoj iznose više od 120 evra”, naveo je Petrović.

On je podsjetio da su i radnicima u ERS-u povećane plate za 23 odsto, a pojedinima i više.

Izvršni direktor za snabdijevanje u ERS-u Zoran Vuković pojasnio je da ERS subvencioniše sa 43,3 miliona KM potrošače u javnom snabdijevanju.

On je dodao ERS posebno vodi računa o kupcima da plaćaju najnižu cijenu struje i regionu i Evropi.

 

Izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u ERS-u Blagoje Šupić, govoreći o likvidnosti preduzeća, rekao je da ERS redovno izmiruju sve zakonom predviđene obaveze i sva finansijska potraživanja.

On je dodao da će ovogodišnji prihodi preduzeća najviše zavisiti od hidrološke situacije, navodeći da su opredijeljeni za ulaganje u obnovljive izvore energije.

SAMIT ENERGETIKE OKUPIĆE INVESTITORE IZ BROJNIH ZEMALjA

Generalni direktor  ERS-a naveo je de će Samit energetike okupiti ove sedmice u Trebinju investitore iz Kine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Turske, što je dobra prilika da se upoznaju sa domaćim potencijalima.

Petrović je rekao da je značaj ovog skupa, koji će početi u srijedu, 20. marta, višestruk jer će stručnjaci i privrednici iz regiona i svijeta razgovorati o svim važnim problemima i rješenjima u okviru energetike.

“Nije riječ samo o hidroelektranama i termoelektranama, distributivnoj i prenosnoj mreži, već i o pametnoj tehnologiji, vještačkoj inteligenciji. Tu je i primjena energetske tranzicije, dekarbonizacija, razvoj projekata”, rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare ERS-a.

On je ukazao na potencijale hidro, solarnih i vjetroparkova Srpske.

“Teme su i oblasti nove tehnologije, te iskorištavanje hidrogena i amonijaka, kao i baterijski sistemi. Kada dođu najeminentniji stručnjaci iz tih oblasti, komunikacija se proširuje i možemo doći do kvalitetnih adresa koje mogu da finansiraju i izvode projekte, te isporučuju najkvalitetniju opremu”, rekao je Petrović.

On je ukazao da Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nema u svom portfoliju termoelektričnu energiju, koja je duplo skuplja nego solarna, hidro i vjetroenergija, nego čak i sa tom duplo jeftinijom energijom imaju više cijene struje za građanu i privredu od ERS-a.

Zato je, kaže on, intencija ERS-a da dobije električne energije što više iz obnovljivih izvora.

“Svjesni smo da će u budućnosti biti skupa termoelektrična energija, a građanima će se morati povećavati cijena ako ne budemo razvijali obnovljive izvore energije. ERS će i dalje biti najpovoljniji ponuđač električne energije na Balkanu, ukoliko budemo razvijali obnovljive izvore električne energije”, rekao je Petrović.

Peti samit energetike u Trebinju, koji će biti održan od srijede do petka, 20. do 22. marta, okupiće najeminentnije stručnjake iz oblasti energetike. Očekuje se oko 1.000 učesnika i gostiju i prema sadržaju će biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada.

 

IZ ZAGREBA STIGLO NAJBOLjE RJEŠENjE ZA KONGRESNI CENTAR

Petrović je kazao i to da je “Elektroprivreda Republike Srpske”  izabrala danas rješenje kompanije iz Zagreba za najbolje za izgradnju kongresnog centra u Trebinju, a pristiglo je 39 radova.

Petrović je novinarima rekao da je prije više od četiri mjeseca ERS raspisala poziv za izradu konkursnog rješenja, a angažovali su u komisiju dekane arhitektonskih fakulteta iz Banjaluke, Beograda, Podgorice, profesore sa iskustvom o akustici, elektrotehnici, instalacijama.

 

“Prispjelo je 39 radova, jer je ozbiljan projektni zadatak za izradu konkursnog rješenja kongresnog centra bio veoma složen. Po tom projektnom zadatku, došla su nam rješenja iz Čilea, SAD, Kine, Evrope i na kraju su izabrana tri najbolja rješenja. Najbolje rješenje je dala kompanija iz Zagreba, drugo rješenje je iz Novog Sada, a treće nagrađeno rješenje je iz Beograda”, rekao je Petrović, te dodao da su dodijeljene i tri pohvale.

On je istakao da će u narednih mjesec dana biti napravljen katalog radova i promocija svih radova i usvojenog rješenja.

Na godišnjoj konferenciji za novinare Uprave ERS-a on je dodao da je zamišljeno da kongresni centar bude na lokalitetu Novog Trebinja, južnije od kompleksa Grad sunca.

“To je lokalitet od 350 hektara, 25 hektara je zamišljeno da bude za javne površine, to su park, hotel, kongresni centar, sportska dvorana, škola, Dom zdravlja, vrtić i drugi sadržaji. Kongresni centar je bruto površine 60.000 metara kvadratnih”, rekao je Petrović.

On ističe da će investiciona vrijednost biti poznata nakon izrade glavnog projekta, koji će uslijediti nakon konkursnog rješenja.

NASTOJAĆEMO MIRNO RIJEŠITI SPOR SA HEP-om

Generalni direktor ERS-a Luka Petrović kazao je da će “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ nastojati mirnim putem da riješi spor sa “Hrvatskom elektroprivredom” /HEP/ vezano za Rudnik i Termoelektranu /RITE/ Gacko.

On je najavio da će u suprotnom ERS pokrenuti sudsku proceduru vezano za Hidroelektranu /HE/ “Dubrovnik”, koja je u sistemu “Hidroelektrana na Trebišnjici” /HET/.

Povodom zahtjeva hrvatskog HEP-a koji očekuje da mu se dostavlja trećina energije do kraja radnog vijeka iz gatačke termoelektrane po cijeni koja košta u Gacku, a na osnovu toga što su uložili trećinu sredstava u tu termoelektranu za vrijeme bivše Jugoslavije, Petrović je naveo je ta cijena danas 56 evra po megavatčasu, ali da se prvo moraju iscrpiti mogućnosti za mirno rješavanje sporova.

On je ukazao da, ukoliko to ne uspije, onda se ide na lokalne sudove, a nakon toga i na arbitražu.

“Ukoliko se ne uspije mirnim rješavanjem, pokrenućemo sudsku proceduru za HE `Dubrovnik`, a oni pokreću sudsku proceduru za Gacko. Mi imamo argumentovane činjenice i dogovore o raspodjeli električne energije, originalna dokumenta. Nemamo bojazni da ćemo sigurno, ako bi išli na tužbeni zahtjev, dobiti ogromnu novčanu odštetu i električnu energiju”, rekao je Petrović novinarima.

On je dodao da vjeruje u mirno rješenje spora vezano za gatačku termoelektranu, navodeći da je ERS pripremila inicijativu za mirno rješavanje spora po pitanju HET-a sa “Hrvatskom elektroprivredom” za ove probleme iz prošlosti.

Petrović je rekao da će se ti problemi iz prošlosti rješavati, a da su “na stolu” istovremeno nove investicije, kao što je izgradnje HE “Dubrovnik dva”.

Kada je riječ o HE “Dubrovnik”, koja je u sistemu HET-a, Petrović je podsjetio da je “Hrvatska elektroprivreda” 1. novembra 1994. godine jednostrano priključila jedan agregat na svoju prenosnu mrežu, a potom je govorio o dogovorenim odnosima korišćenja struje obje strane iz te hidroelektrane.

Prethodni članakRadanović: Lomljenje krsta – poruka Srbima da se ne vraćaju
Naredni članakPetrović: Prošle godine rekordna dobit 144, 8 miliona KM