Petrić: Dešavanja oko izbora delegata vanpravna i vrlo opasna igra

Posljednja dešavanja u vezi sa izborom delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske jedna je vanpravna, providna i vrlo opasna igra stranog faktora, zajedno sa domaćim, izjavio je Srni bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

Petrić je naveo da su posljednji izbori u BiH sa pravnog aspekta završeni objavljivanjem u “Službenom glasniku BiH” i svim službenim glasilima u zemlji.

– Stavljena je tačka na izbore, na proces, na sve povrede, nezakonitosti, na sve ono što se dešavalo na izborima – rekao je Petrić i dodao da je to demokratski standard i princip vladavine zakona i prava.

Prema njegovim riječima, sve poslije toga je politička igra, banalno govoreći “oživljavanje mrtvaca”.

– Bojim se da strani faktor, zajedno sa domaćim, igra neku vrlo opasnu igru i ona nije bezazlena – rekao je Petrić i dodao da se posvaljaju mnoga pitanja, kao što je važenje zakona u čijem donošenju je učestvovao neki parlamentarac kojem se oduzima mandat.

Da bi se izbjegla ta pitanja, kaže Petrić, objavljuju se rezultati izbora u službenim glasilima, nakon što se iscrpe sva pravna sredstav dozvoljena domaćim zakonom.

– Ovo je jedan presedan koji nije zabilježen i eventualne odluke o nekim nepravilnostima nakon objave službenih rezultata izbora mogu imati samo deklarativni karakter, nikako konstitutivni da se na osnovu njih mijenja već ranije utvrđeni i objavljeni rezultati koji su implementirani, a organi počeli da vrše vlast, odnosno funkciju – zaključio je Petrić.

Predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sud BiH odbio je ranije žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Komisije je ranije rečeno da su dobili rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a, odnosno potvrđuje odluka CIK-a o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za Doma naroda Parlamentarne skupštinr BiH iz Republike Srpske.

Prethodni članakPrijem kod predsjednika Srpske za takmičare na Igrama BRIKS-a
Naredni članakVujić: Cilj je da zadržimo radna mjesta; Moguće rješenje – da Infiniti preuzmu oni koji su stvarali kompaniju