Petorica hrvatskih vojnika pozitivna na kokain

Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko mjeseci, u Hrvatskoj se pitaju šta se to događa u njihovoj vojsci.

Iz Ministarstva odbrane RH poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje, jer imaju nultu toleranciju na droge.

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu pripadnika Oružanih snaga vojna karijera je završena.

– Oni su dobili raskid radne službe, a za ostala tri pripadnika proces je još uvijek u toku – ističe Dejan Džidić, zapovjednik u Pukovniji vojne policije OSRH.

Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. Ali, za posebnu zabrinutost mjesta nema, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svijetu, događa se i u vojsci. Nadzori se provode stalno, a dobivaju i dojave o drogiranju.

– Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bismo je mogli dovesti u vezu s tim djelom. A preventivni nadzori rade se analitički, dakle kada dobijemo nove vojnike, primjerice u Centru za obuku u Požegi – kaže časnički namjesnik Davor Pavlović, piše HRT.

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva, testiranja su pojačana. Provode se u MORH-u, uz prisutnost svjedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrožije nadzire, kako ne bi bilo greške.

– U tom slučaju vodimo ga kod ljekara, ako on ne prihvata naše rezultate. Ljekar će izvaditi krv, izvadiće se njegov urin i sve će se to skupa pohraniti u korporij Vojne policije – dodaje Pavlović.

Ako su pozitivni, prijavljuju se Vojno-stegovnom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje također dobivaju stegovnu prijavu. Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste, tvrde u MORH-u.

– Mi smatramo da je to stalno na istom nivou otprilike, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno provodimo nadzore i temeljem dostavljenih rezultata, reagujemo – dodaje Džidić.

MORH tvrdi da su ovi slučajevi izolirani i da niko nije namjeravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali za osobnu upotrebu. Јe li razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek će se istražiti.

Prethodni članakBanjaluka: Tri odbornika pozitivna na virus korona, sjednica odgođena
Naredni članakŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE – Otvorena izložba Miodraga Milićevića „Pravoslavni sakralni objekti u Mostaru“