Petković: Imunitet čuva institucije

Advokat Milan Petković rekao je da Republika Srpska ima pravo i nadležnost da donese zakon o imunitetu kojim će imunitet biti dat i predsjedniku Republike, ali i nekim drugim visokim zvaničnicima Srpske kako bi se zaštitile funkcije koje obavljaju, kao i institucije.

Prema njegovim riječima, pravno je logično da predsjednik Srpske ima imunitet, jer je on biran od građana na izborima, baš kao i narodni poslanici.

– Zbog čega bi poslanici imali imunitet, a predsjednik ne, kao što je sada slučaj – rekao je Petković za Glas Srpske, podržavajući inicijativu koju je pokrenuo predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić koji je izjavio kako je priprema ovog zakonskog dokumenta završena, te da bi se uskoro mogla naći pred poslanicima.

Petković je rekao da Srpska ima pravo da uredi ovu oblast kako smatra da je najbolje, u skladu sa pravnim poretkom Republike Srpske, ali i BiH.

On je istakao da nijednim aktom nije zabranjeno da neko lice ima­ imunitet, te da onda nema nikakvih pravnih prepreka da se donese jedno ovakvo zakonsko rješenje.

Petković je podsjetio da je visoki predstavnik Pedi Ešdaun stavio 2002. godine van snage u Srpskoj Zakon o imunitetu, a onda i nametnuo svoju verziju kako bi ostavio prostora da se protiv nekih od najviših zvaničnika, prije svega onih politički neposlušnih, može pokrenuti sudski postupak kao jedna vrsta kazne.

On je naveo da je to najvjerovatnije bio jedan od glavnih motiva Ešdauna kada je 2002. godine odlučio da nametne zakon prema kom imunitet od krivičnog gonjenja imaju samo poslanici, ali ne i drugi zvaničnici koje su građani izabrali na izborima.

– Vjerujem da je on tada taj zakon, u tom obliku, nametnuo kako bi što više ograničio i kontrolisao rad najviših zvaničnika Republike Srpske. Donošenjem novog zakona to moramo ispraviti – istakao je Petković.

Prethodni Zakon o imunitetu ukinuo je 2002. godine visoki predstavnik Pedi Ešdaun, ali ga je kasnije vratio. Ešdaun je u oktobru iste godine nametnuo tri odluke o imunitetu u BiH, odnosno po jednu za entitetske, te zajednički nivo vlasti. Prema ovim odlukama od krivičnog i građanskog postupka oslobođeni su poslanici i delegati svih parlamenata u BiH, a od građanske odgovornosti svi predsjednici, potpredsjednici i zamjenici predsjednika, kao i ministri u svim vladama i u Savjetu ministara.

Prethodni članakPredsjednik BORS-a: Sve što smo dogovorili sa Vladom biće realizovano
Naredni članakMastiloviću ruska medalja za požrtvovanu službu