Petković: Јedan od prioriteta na putu ka EU – vladavina prava

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH Milan Petković istakao je da jedan od prioriteta na putu BiH ka EU vladavina prava i pravne države.

– Ono što je dobra da mi nakon toliko godina otvaramo pregovore i mi se sada krećemo prema članstvu u EU. Koliko će taj put trajati, najviše zavisi od nas – kaže Petković.

Ističe da je potrebno uskladiti pravne propisa sa EU.

– Takođe, potrebno se prilagoditi tržištu EU. Moramo znati da BiH skoro 97 odsto robne razmjene vrši sa Evropskom unijom – nalasio je Petković u našem Јutarnjem programu.

Naveo je da nije sve idealno.

– Imaćemo stabilnost i bezbjednost. Takođe, životni standard će porasti – naveo je Petković.

Podsjetio je na izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da je BiH najviše posla uradil u posljednjih godinu dana.

– Nekada mislim da političko Sarajevo i ne želi BiH u EU. Oni se plaše da ukoliko uđemo u EU, da neće moći nameteti neke teme – naveo je Petković.

Komentarisao je i najavljenu sjednici Ustavnog suda BiH gdje će razmatrati predmet koji se odnosi na članove Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH koji uspostavljaju diskriminaciju Ostalih u odnosu na konstitutivne narode.

– Žele pod pričom o građanskoj državi, potpuno derogiraju ustavni sistem. BiH je zemlja tri konstitutivna naroda. Poslovnik govori da predsjedavajući i zamjenici dolaze iz konstitutivnih naroda. To je u skladu sa Ustavom – jasan je Petković.

Ističe da imamo krnji Ustavni sud koj je pod bošnjačkom kontrolom, te dodao da oni žele da stvoe centralizovanu BiH.

Prethodni članakŠvedska će nastaviti podržavati BiH, ali neće biti prečica
Naredni članakAkcija ”Tera”: Trebinjac uhapšen zbog zelenaštva