PETARDE SU OPASNE Neoprezno rukovanje pirotehnikom dovodi do povreda lica, ruku, pa čak i do gubitka prstiju i vida

Iako vatromet uveliča svaku proslavu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i ljekari, apeluju na sve građane, a posebno na najmlađe, da u susret novogodišnjim i božićnim praznicima pirotehniku koriste oprezno.

Uprazničnim danima već ustaljena navika najmlađih je korišćenje pirotehnike, posebno petardi, što može da bude kobno, ali na svu sreću, ove godine do sada nisu zabilježene povrede.

Načelnik službe Hitne pomoći u bijeljinskom Domu zdravlja Slaviša Mitrović rekao je da su proteklih godina zbrinjavali pacijente, mahom maloljetne, koji su imali povrede šaka, lica i ekstremiteta.

– Prije tri godine jedan dječak došao je sa opekotinom očiju te je prebačen u Beograd, a imali smo i pacijente sa težim povredama prstiju šake – rekao je Mitrović i dodao da za sada nisu imali pacijente sa ovakvim povredama.

Iako propisi zabranjuju da se maloljetnicima prodaje pirotehnika, svjedoci smo da pojedini roditelji učine svom djetetu medvjeđu uslugu.

petarde u ruci
FOTO: J. ZIGIC/RAS SRBIJA

Šefica Hitne pomoći u dobojskom Domu zdrava Milica Ristić apelovala je na roditelje da djeci ne kupuju petarde i ostalu pirotehniku.

– Ove godine još nije bilo pacijenata sa povredama, to obično počne od 31. decembra pa traje do poslije Božića pa i Pravoslavne nove godine. Najčešće je riječ o djeci do 14 godina, ali imali smo i punoljetnih pacijenata sa ozbiljnim povredama nastalim zbog nepravilnog rukovanja. Najčešće zapaljene petarde ne bace na vrijeme pa dođe do povreda. Nekad dođe i do amputacije prstiju, ali i opekotina u predjelu lica. Takođe može da strada i rožnjača – upozorila je Ristićeva.

Tokom praznika ponuda je redovno raznovrsna.

– Imamo 15 vrsta raketa, petarde, razne vatromete i prskalice. Roditelji djeci najčešće kupuju petarde, a kao i prethodnih godina tako i ove, maloljetnim je strogo zabranjena kupovina. Ipak, zdravlje djece nam je na prvom mjestu pa tek onda profit – rekli su u jednoj banjalučkoj radnji.

Da bi bezbjednost bila na prvom mjestu, potrudiće se Ministarstvo unutrašnjih poslova koje sprovodi kampanju “Petarde nisu igračke”.

Kako su rekli iz MUP-a, od 11. decembra ove godine do 15. januara realizuju preventivnu kampanju s ciljem podizanja svijesti o opasnostima koje sa sobom nosi nezakonita i nestručna upotreba pirotehnike.

– Imajući u vidu da je za novogodišnje i božićne praznike moguća intenzivnija upotreba pirotehničkih sredstava, naročito od strane djece i maloljetnika, kao i njihova upotreba na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, policija će preduzeti niz preventivnih mjera i radnji da bi građani praznike obilježili u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način – kazali su iz MUP-a dodavši da će se u saradnji sa gradskim i opštinskim inspekcijskim službama sprovoditi pojačane aktivnosti s ciljem sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehnike.

Prema riječima Milice Ristić petarde ne uznemiravaju samo ljude, već i kućne ljubimce.

– Životinje su istraumirane zbog jakih zvukova, boja i svjetlosnih efekata, tako da treba misliti i na njih, a nerijetko se dešava da budu povrijeđene – rekla je Ristićeva, piše Glas Srpske.

Prethodni članakSlovenija: Pahoru ističu posebna prava, najavio rad na integraciji Zapadnog Balkana u EU
Naredni članakUčenik u BiH preko “gejming” platforme naručivao lažne dojave o bombama