Pet domova zdravlja iz HNK-a dobilo nova vozila hitne pomoći

Premijerka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marija Buhač, danas je, zajedno s ministrom zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Milenkom Bevandom, uručila ključeve pet novih vozila hitne pomoći direktorima pet domova zdravlja u HNK-u.

Ukupna vrijednost vozila iznosi 731.000,00 KM, saopćeno je iz Vlade HNK.

Na svečanosti dodjele ključeva ambulantnih vozila Buhač je kazala kako je zdravstvo među ključnim prioritetima navedenim u programskim smjernicama Vlade HNK-a.

“Mislim da smo to svojim dosadašnjim radom i dokazali, to jest svim aktivnostima koje smo proveli u tom sektoru, od potpisivanja kolektivnih ugovora, povećanja cijene zdravstvenih usluga pa sve do današnjeg dana i dodjele vozila hitne pomoći za pet domova zdravlja u našem kantonu”, dodala je.

Buhač je poručila kako će se nastaviti s ulaganjima i podrškom primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Kada govorimo o samom sistemu zdravstva, naš cilj je svakom osiguraniku pružiti dostupnu i kvalitetnu uslugu, svakom zdravstvenom radniku osigurati kvalitetne uslove rada i menadžmentima, odnosno zdravstvenim ustanovama, osigurati stabilno funkcioniranje”, naglasila je premijerka Vlade HNK-a.

Prema njezinim riječima, u okviru primarne zdravstvene zaštite vrlo važnu ulogu ima služba hitne medicinske pomoći.

“Hitna medicinska pomoć učestvuje u spašavanju života i zato idemo na opremanje tih službi. Potrebno je kontinuirano raditi na edukaciji kadra i privlačenju specijalizacija iz ove djelatnosti”, kazala je Buhač.

Govoreći o finansiranju zdravstva u HNK-u, ministar Bevanda je istakao kako je u Budžetu HNK za 2024. osigurano 12 miliona KM, od čega 8 miliona za bolnice i 4 miliona za domove zdravlja.

“Ova današnja donacija još je jedna kockica u mozaiku našeg nastojanja da primarnoj zdravstvenoj zaštiti osiguramo mjesto koje joj uistinu pripada u ukupnom zdravstvenom sistemu. Naš je konačni cilj kvalitetnija zdravstvena zaštita, čime dobivamo ono što nam je i bitno, a to je zadovoljan pacijent s najboljom mogućom brigom”, dodao je dr. Bevanda, te naglasio kako će Vlada HNK-a nastaviti s ovim projektom.

“Vozilo hitne pomoći ključno je za obavljanje hitne medicine i sredstvo je bez kojega se ne može. Želimo građanima našeg kantona omogućiti bolju dostupnost, bržu hitnu medicinsku uslugu i to je faktor koji je vrlo bitan u radu domova zdravlja – zaključio je ministar, pozivajući sve one koji imaju vodeće uloge u svojim institucijama da budu istinski menadžeri koji će imati viziju u svom djelovanju.

Uime pet domova zdravlja koji su danas dobili nova vozila obratio se direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

“Zahvalio bih Vladi na kvalitetnoj i dobroj donaciji, hvala im za sve što je posljednjih mjeseci urađeno za primarnu zdravstvenu zaštitu koja je dobila bolji tretman. Nadam se da će nam ova vozila dugo služiti, ali i da ćemo ih što manje trebati jer se ona koriste u najtežim mogućim situacijama”, rekao je Raguž.

(Mostarski.ba)

Prethodni članakKlub vijećnika Bošnjaka mostarskoga vijeća podržava izgradnju centra ‘Mevlana’
Naredni članakMOSTAR- Sudar više vozila na Bulevaru, otežan izlaz iz grada