Perović: Novim gasovodom stiže jeftiniji gas

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da je višednevna posjeta premijera Radovana Viškovića Sankt Peterburgu bila više nego uspješna i da je sa moćnim Gaspromom postignut dogovor o svim narednim koracima na realizaciji projekta gradnje kraka gasovoda “Balkanski tok” kroz Republiku Srpsku.

Perović vjeruje da će već narednog mjeseca doći do potpisivanja mape puta kojom će tačno biti definisane obaveze i dinamika na realizaciji ovog važnog projekta za Republiku Srpsku.

On je dodao da je sve utanačeno i sa kompanijom Gasprom SPG koja bi u Zvorniku trebalo da napravi fabriku za ukapavanje gasa, a riječ je o projektu vrijednom oko 75 miliona evra.

Perović smatra da zbog korone, koja je sve poremetila, nije realno da do prvih radova dođe u prvoj polovini naredne godine nego da je realnije da to bude u drugoj polovini.

– Gas će kao energent pojeftiniti, ali učvrstićemo i našu energetsku stabilnost – rekao je Perović za Glas Srpske.

On je istakao da razni sarajevski lobisti blokiraju dolazak ruskih lijekova jer im ne odgovara da farmaceutska kompanija Biokad uđe na naše tržište budući da imaju daleko jeftinije lijekove od konkurencije.

– Iz za sada nepoznatih razloga nadležni su im oduzeli izdatu registraciju za lijekove koji se primjenjuju prilikom liječenja onkoloških bolesnika, koji su veoma kvalitetni, a tu se posebno ističe lijek za lečenje raka pluća — naveo je Perović.

Kada je riječ o vakcini Sputnjik protiv virusa korona, Perović je rekao da do kraja ovog mjeseca treba da bude realizovana još jedna isporuka novih količina.

– Mi smo uvijek bili prioritet za isporuke vakcina – dodao je Perović.

Srna

Prethodni članakPredsjednik SAD Džozef Bajden proglasio je stanje prirodne katastrofe zbog šumskih požara u Kaliforniji, saopštila je Bijela kuća.
Naredni članakCentralno obilježavanje Svetih novomučenika jasenovačkih