Perkoviću tri godine zatvora jer je izbo osuđenika

Marijan Perković (43) zvani Mario iz Livna osuđen je na tri godine zatvora u Kantonalnom sudu u Zenici zbog pokušaja ubistva osuđenika K.N. u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

Nakon ranijeg sukoba, Perković je K.N.  napao  9. februara 2018. godine kada mu je, prema presudi,  u večernjim časovima prišao  s leđa i ubo ga pet puta oštrom šipkom po grudnom košu, ispod lijevog pazuha te u predjelu leđa.

U napadu, čiji su motiv ranije razmirice i problemi između njih dvojice,  nanio mu je teške tjelesne povrede.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su se sukobili zbog ranijeg novčanog duga.

Navodno je, prema nezvaničnim informacijama, sukob između njih izbio ranije zbog vraćanja oko 100 maraka, a taj dan sve je počelo svađom tokom koje je došlo do tuče sedam zatvorenika.

Nakon smirivanja situacije, Perković je oko 18.30 napao i izbo K.N. šipkom, koja je, prema nezvaničnim informacijama, drška držača brisača za pod, a koju je zaoštrio i od nje napravio improvizovani bodež.

Perković je više puta osuđivan zbog razbojništva, a poznat je kao “razbojnik sa staklenim okom” jer je imao očnu protezu.

Zbog pljačke sportske kladionice “Milenijum” u Mostaru 2017. dobio sedam godina zatvora, a osuđivan je i za pljačku Gradske apoteke  u mostarskom  naselju Vatikan.

Branio se da je pljačkao zbog nezaposlenosti, siromaštva i gladi, a navodno je jedno vrijeme i živio kao beskućnik.

Osim toga, javnosti je postao poznat po spektakularnom bijegu iz zatvora u Mostaru kada je zajedno sa cimerom u ćeliji prerezao rešetke na prozoru.

Oni su se zatim pomoću privezanih plahti spustili s prozora na zemlju, a onda uz pomoć posebno pripremljenih merdevina umakli preko zida i bodljikave žice.